072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
creëer een prachtige
lichtshow met de
lian li strimer kabels
deze kabels zijn vanaf nu
te vinden in onze builders
previous arrow
next arrow

'Markt voor discrete GPU's in een jaar tijd met 42 procent gekrompen'

datum: 29-12-2022 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Volgens Jon Peddie Research hebben AMD, Intel en Nvidia het afgelopen kwartaal ongeveer 14 miljoen afzonderlijke grafische kaarten voor laptops en desktops geleverd. Het bureau meent dat de markt voor discrete videokaarten voor computers in een jaar tijd met 42 procent is gekrompen.

Het onderzoeksrapport van Jon Peddie Research , waartoe Tom's Hardware toegang had, laat zien dat er in het derde kwartaal van 2022 ongeveer 6,9 miljoen discrete videokaarten voor desktops zijn verzonden. Wat betreft discrete videokaarten voor laptops, dat aantal zou ongeveer hetzelfde zijn.

Jon Peddie Research keek ook naar het marktaandeel van verschillende fabrikanten en ontdekte dat Nvidia in het laatste kwartaal een aandeel van 86 procent had in de desktopvideokaarten. Dat zou het hoogste marktaandeel ooit zijn voor het Amerikaanse bedrijf. AMD zou in dit segment een marktaandeel van 10 procent hebben, het laagste percentage in decennia, zo blijkt uit de cijfers van het onderzoeksbureau. Intel, dat dit jaar zijn eerste Arc-videokaarten introduceerde , won volgens Jon Peddie Research het afgelopen kwartaal vier procent marktaandeel.

Het is niet de eerste keer dat Jon Peddie Research een neerwaartse trend opmerkt op de wereldwijde GPU-markt. Eind november zei het analistenbureau dat het totale aantal GPU-zendingen, inclusief geïntegreerde grafische kaarten en andere soorten videokaarten, in het derde kwartaal van 2022 met 25,1 procent zou dalen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat zou de grootste daling zijn geweest sinds de recessie van 2009. Deze studie lijkt alleen te gaan over discrete GPU's voor desktops en laptops.

In november werd ook bekend dat Nvidia opnieuw omzetverlies had geleden door de teruglopende vraag naar videokaarten. Het Amerikaanse bedrijf boekte een daling van 17 procent, oftewel 5,93 miljard dollar, ten opzichte van het tweede kwartaal in 2021. Volgens Nvidia was deze omzetdaling mede het gevolg van een teruglopende vraag in het gaming- en professionele marktsegment. Ook de aanstaande introductie van de RTX 40-videokaarten en de Amerikaanse exportbeperkingen op geavanceerde chips speelden een rol. Ook Intel en AMD meldden afgelopen zomer dat er minder omzet zou zijn. Beide bedrijven verwezen vervolgens naar de dalende vraag naar pc-hardware. Tweakers schreef een achtergrondverhaal over de dalende vraag naar pc-hardware.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01