072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
Hulp nodig bij het samenstellen van jouw nieuwe pc?
Probeer eens ons vernieuwd advies op maat formulier
Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

'Milieueffecten van nieuw megadatacenter Zeewolde nog niet helemaal begrepen'

datum: 24-08-2021 Categorie: Internet Bron: Tweakers

De Commissie MER stelt dat de milieugevolgen van de komst van een groot datacenter in Zeewolde nog niet goed worden begrepen. Zo is niet bekend wat de stikstofuitstoot van het bouwverkeer zal zijn. De commissie adviseert gemeente en provincie om te wachten met de bouwvergunning.

De Milieueffectrapportagecommissie stelde in april vast dat de milieueffecten van het te bouwen megadatacenter op een terrein van 166 hectare bij Zeewolde onvoldoende duidelijk waren. De ontwikkelaars kregen vervolgens de gelegenheid om de milieueffectrapportage aan te vullen voordat de gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland over de aanleg zouden beslissen. Het herziene rapport is daarom volgens de Commissie MER nog steeds onvoldoende. Dit staat in een nieuw advies aan gemeente en provincie .

De Commissie MER is bij wet ingesteld om onafhankelijk onderzoek te doen naar de inhoud van milieueffectrapportages voor grote bouwprojecten. De commissie stelt dat de gevolgen voor het milieu bijna volledig in beeld zijn, maar nog niet helemaal. Het milieueffectrapport van ontwikkelaar Polder Networks BV geeft op bijna alle punten voldoende inzicht in de milieueffecten van de bouw, behalve dat de mogelijke gevolgen van extra bouwverkeer voor natuurgebied Veluwe nog niet goed zijn onderzocht. Tijdens de lange bouwfase is er veel bouwverkeer dat door het beschermde natuurgebied moet. De stikstofeffecten van deze extra verkeersbewegingen zijn volgens de commissie niet in het rapport opgenomen.

Daarnaast zou de commissie in het rapport graag een duidelijke beschrijving zien van de gevolgen van het verdwijnen van het foerageergebied van vogelsoorten als gevolg van de komst van het datacenter. Dat gebied maakt deel uit van de instandhoudingsdoelstellingen van dit Natura 2000-gebied. Ook waarschuwt de commissie voor de aanleg van bovengrondse hoogspanningsmasten en kabels die gebouwd moeten worden voor het datacenter en het bedrijventerrein. Er moet goed in kaart worden gebracht of de komst van dit hoogspanningsnet niet leidt tot de dood van vogels en vleermuizen in het gebied, vooral 's nachts. Deze twee aanvullende aanbevelingen 'komen de besluitvorming ten goede', maar zijn niet zwaarwegend.

Ook adviseert de commissie dat het datacenter meer elektriciteit zelf kan opwekken dan het van plan is. Volgens de commissie is er een groot potentieel voor het opwekken van energie op het datacenterterrein, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op daken, gevels, parkeerplaatsen en langs waterwegen. Er kan mogelijk 70.000 MWh per jaar ter plaatse worden gegenereerd, wat vijf procent is van de totale jaarlijkse vraag van het datacenter. Volgens de commissie wordt echter niet al deze capaciteit benut.

Alle overige punten waarover in april negatief is geadviseerd, zoals het gebruik van oppervlaktewater om het datacenter te koelen, luchtkwaliteit en geluidsoverlast, zijn volgens de commissie inmiddels goed onderbouwd en onderzocht. Toch is het advies aan gemeente en provincie om te wachten met hun oordeel over de aanleg totdat ook de aanvullende punten goed zijn beschreven.

Op Trekkersveld 4 moet een datacenter van 166 hectare komen van een nog onbevestigde Amerikaanse partij , wellicht Facebook. Begin dit jaar kocht Polder Networks bv 80 ha van het gebied van de gemeente. Dit bedrijf treedt op als intermediair voor een datagigant. De rest van het gebied moet worden aangekocht van Rijksvastgoedbeheer zodra alle vergunningen zijn verkregen en de gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland akkoord zijn gegaan.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01