072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
NU TIJDELIJK
€79,00
  €99,00   AAN
ASSEMBLAGEKOSTEN
Actie loopt tot zondag 4 juni
VAKANTIEGELD-DEAL
previous arrow
next arrow

ACM: vrije modemkeuze gaat begin 2022 in

datum: 27-07-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

De Autoriteit Consument & Markt heeft een beleidsregel gepubliceerd waarin staat dat consumenten en bedrijven zelf hun modem en router moeten kunnen kiezen en dat de telecomaanbieder niet het recht heeft om dit te verbieden. De regel gaat begin 2022 in.

Volgens de ACM hebben consumenten en bedrijven het recht om een andere modem of router te gebruiken. Dit staat in de beleidsregel Handhaving eindapparatuur van de ACM. Deze beleidsregel beschrijft precies welk deel van het netwerk de consument vrij kan kiezen. Ook staat in het algemeen welke informatie telecomoperators moeten publiceren zodat consumenten weten welke routers en modems geschikt zijn voor het netwerk.

Volgens ACM is de vrije modemkeuze vastgelegd in Europese regels van BEREC, de vereniging van Europese telecomtoezichthouders, en is ACM de aangewezen toezichthouder voor deze regels. Daarom heeft zij de vrije modemkeuze verduidelijkt in haar eigen beleidsregel. Telecomaanbieders hebben een half jaar de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe regels, die begin volgend jaar ingaan.

De Autoriteit Consument & Markt werkt sinds 2018 aan de nieuwe regels met betrekking tot vrije modemkeuze. Deze waren eerder uitgesteld tot eind 2019. Medio 2020 zei ACM dat de nieuwe regels in 2021 in werking zouden treden. zal nu begin 2022 zijn. Telecomaanbieders zijn al jaren boos over de vrije keuze van modem. In 2018 bundelden KPN, T-Mobile, VodafoneZiggo, Tele2 en CAIW de krachten om te pleiten tegen vrije modemkeuze .

In 2020 is KPN gestart met gratis modemkeuze, als alternatief voor KPN's Experia Box of de FritzBox. Het bedrijf levert de instellingen die nodig zijn om alle services op andere modems te gebruiken. Er staat wel dat klanten goed moeten kijken naar de specificaties van hun alternatieve modem, en het raadt aan een apparaat te kiezen dat vdls, bonded vectoring vdsl en vplus ondersteunt. Daarnaast staat er dat de eindgebruiker verantwoordelijk is voor de setup en voor problemen als gebruikers hun eigen modem kiezen.

Met name VodafoneZiggo blijft zich verzetten tegen de vrije modemkeuze. Volgens dat bedrijf is het gebruik van het door Ziggo geleverde modem 'essentieel' voor het functioneren binnen het Ziggo-netwerk. VodafoneZiggo stapte in mei van dit jaar naar de rechter om een uitspraak van de Geschillencommissie Telecommunicatiediensten aan te vechten waarin stond dat Ziggo verplicht is klanten een vrije modemkeuze te bieden. Het bedrijf zei in mei te wachten op een besluit van de ACM hierover. Dat beleid is er nu.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01