072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
NU TIJDELIJK
€79,00
  €99,00   AAN
ASSEMBLAGEKOSTEN
Actie loopt tot zondag 4 juni
VAKANTIEGELD-DEAL
previous arrow
next arrow

Akamai DNS-fout was te wijten aan softwareconfiguratie-update

datum: 23-07-2021Categorie: InternetBron: Tweakers

De dns-storing bij Akamai die donderdagavond grote aantallen sites wereldwijd onbereikbaar maakte, was te wijten aan een bug veroorzaakt door een softwareconfiguratie-update. De storing duurde een uur.

De configuratie-update veroorzaakte donderdag om 17:46 uur een bug in het DNS-systeem van Akamai. Het terugdraaien van deze update loste het probleem een uur later op. Dat meldt Akamai in een korte update. Volgens het bedrijf had de storing "impact op sommige websites van klanten". Volgens het bedrijf heeft er geen aanval plaatsgevonden op het platform van Akamai. Het bedrijf geeft geen verdere details over de update en de impact.

Donderdagavond was een groot aantal websites wereldwijd onbereikbaar door de DNS-storing. Veel bedrijven nemen de Akamais Edge DNS-service af , juist om websites beschikbaar te houden, zelfs als ze bijvoorbeeld het doelwit zijn van DDO-aanvallen. De op IP Anycast gebaseerde service van Akamai maakt gebruik van duizenden naamservers en meer dan 140 steden over de hele wereld om aanvallen te weerstaan.

Dat het een risico is dat sites zo afhankelijk zijn van diensten van grote partijen om bereikbaar te zijn, bleek eerder dit jaar bij de CDN-dienst Fastly . Door deze storing waren ook sites wereldwijd onbereikbaar. Door de storing bij Akamai waren onder meer sites van media en banken onbereikbaar. De omvang van de storing bleek groter dan hij in werkelijkheid was op Downdetector: de site gebruikt berichten op sociale media om een indicatie te geven van storingen. Veel gebruikers hebben meldingen van mogelijke storingen naar Google, AWS en Cloudflare gepost, maar deze bedrijven hebben hun eigen DNS-services die niet werden beïnvloed.

Netwerkanalysebureau Thousand Eyes heeft de impact van de storing in kaart gebracht. Volgens het bedrijf varieerde de impact sterk van klant tot klant. Een deel van de klanten in het CDN-netwerk van Akamai was helemaal niet bereikbaar, terwijl Amazon dat wel was, bijvoorbeeld omdat het naast Akamai ook andere CDN-netwerken en een eigen DNS-dienst gebruikt.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01