072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide
De kracht van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti maakt intens gamen mogelijk.
Ontdek de videokaarten in één van onze builders.
previous arrow
next arrow

Alpine Linux wil het sudo commando vervangen door OpenBSD's doas

datum: 26-11-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

De op veiligheid gerichte lichtgewicht Linux-distributie Alpine Linux zal in de komende versie waarschijnlijk overschakelen van sudo naar doas. De ontwikkelaars beschouwen de OpenBSD-tool als een eenvoudiger implementatie van de sudo-functionaliteit.

Alpine Linux Sudo zal de overstap maken naar de community-repository wanneer Alpine Linux 3.16 wordt uitgebracht. Het voorstel is om deze functionaliteit te vervangen door doa's in de hoofdrepository. Dit meldt het Alpine Linux-ontwikkelteam in de release-opmerkingen van de onlangs uitgebrachte Alpine Linux 3.15 .

Het voorstel werd in eerste instantie een jaar geleden ingediend omdat doa's een eenvoudigere implementatie van de sudo-functionaliteit zouden bieden, en werd vier maanden geleden uitgewerkt door het Alpine Linux-beveiligingsteam. Dat team wijst er onder meer op dat het nu nog twee jaar beveiligingsupdates voor sudo moet garanderen. Bij het overstappen op doa's zou dit niet meer nodig zijn. Doas heeft minder functies dan sudo, maar is ook minder complex en heeft een kleinere codebase, met voordelen in beheer en beveiliging.

Doas is oorspronkelijk ontwikkeld voor OpenBSD als een sudo-vervanging en verscheen in 2015 in versie 5.8 van dat besturingssysteem. Alpine Linux is een compacte Linux-distro, gericht op veiligheid en efficiëntie. Het is gebouwd rond de BusyBox-verzameling Unix-tools.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01