072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide

ERVAAR ULTIEME PRESTATIES
MET DE NIEUWSTE
INTEL 13TH GENERATIE

previous arrow
next arrow

AMD-omzet groeit het snelst van alle chipbedrijven in 2021

datum: 17-11-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

AMD's omzet uit chips groeit dit jaar het snelst van alle halfgeleiderbedrijven. Dat meldt analistenbureau IC Insights in haar jaarlijkse McClean-rapport. Ook de omzet van MediaTek, Nvidia en Qualcomm zal in 2021 sterk groeien, terwijl de chipomzet van Intel iets zal dalen.

Volgens IC Insights zal AMD dit jaar 65 procent meer omzet behalen ten opzichte van 2020. Het analistenbureau meldt dat het chipbedrijf in veel marktsegmenten marktaandeel wint. AMD's inkomsten uit EPYC-CPU's voor met name datacenterservers zouden sterk zijn gestegen. IC Insights schrijft dat AMD in dit marktsegment een 'leading supplier' is geworden. Het bedrijf bracht in maart zijn derde generatie EPYC Milan- processors met Zen 3-cores uit en kondigde vorige week zijn EPYC Milan-X CPU's met 3D V-Cache aan. Uit de meest recente kwartaalcijfers van AMD blijkt ook dat het bedrijf de omzet in het datacentersegment verhoogt. Volgens het vorige McClean-rapport had AMD in 2020 een omzet van meer dan $9,5 miljard, waarmee het op de 15e plaats staat.

Naast AMD groeiden ook de inkomsten van MediaTek, Nvidia en Qualcomm sterk in 2021. Volgens IC Insights ligt MediaTek op schema om in 2021 een omzetgroei van 60 procent te noteren. Chips van dat bedrijf worden gebruikt in smartphones, televisies, Chromebooks en routers bijvoorbeeld. De omzet van Nvidia zal naar verwachting met 54 procent groeien, terwijl smartphone-chipontwerper Qualcomm naar verwachting met 51 procent zal groeien ten opzichte van vorig jaar. De gecombineerde chipomzet van AMD, MediaTek, Nvidia en Qualcomm zou in 2021 moeten groeien van $ 54,8 miljard naar $ 85,4 miljard. Dat is een groei van 56 procent.

Het analistenbureau verwacht ook dat tien chipbedrijven in 2021 een omzetgroei van ruim dertig procent zullen doormaken. Daaronder vallen ook de Chinese chipfabrikant SMIC, de Zuid-Koreaanse chipmakers SK Hynix en Samsung, Renesas uit Japan en het Amerikaanse GlobalFoundries. De wereldwijde chipverzendingen zullen dit jaar naar verwachting met 23 procent toenemen.

Opvallend is dat Intel's chipomzet in 2021 met één procent daalt ten opzichte van vorig jaar. Dit komt onder meer door chiptekorten, die Intel's leveringen van laptopchips bemoeilijkten. Het bedrijf heeft aangegeven dat zijn partners niet in staat waren om voldoende componenten te verkrijgen om laptops te produceren, wat heeft geleid tot een daling van de bestellingen voor Intel-laptopprocessors.

Intel behaalde in 2020 een chipomzet van $ 73,9 miljard en behield daarmee zijn voorsprong, meldde IC Insights in zijn vorige McClean-rapport . IC Insights geeft geen overzicht van de totale omzet van de bedrijven dit jaar, maar op basis van de procentuele mutaties en de eerdere cijfers van IC Insights wordt Intel dit jaar mogelijk ingehaald door chipfabrikant Samsung. Intel zou dan op de tweede plaats eindigen.

De verkoop van Sony-chips blijft met drie procent dalen. Dat bedrijf heeft onder meer minder PS5-consoles geleverd dan verwacht vanwege de aanhoudende chiptekorten. Sony en de Taiwanese chipmaker TSMC gaan een chipfabriek bouwen in Japan , al gaat die geen PS5-chips produceren.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01