072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

AMD: update je bios tegen burn-out, ook 'gewone' Ryzen 7000 CPU's zijn vatbaar

datum: 27-04-2023 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

AMD heeft een tweede verklaring vrijgegeven naar aanleiding van berichten over 'exploderende' Ryzen 7000-processors. Moederbordmakers kunnen direct aan de slag met een bios-update die de maximale soc-spanning begrenst, ook voor cpu's zonder 3D V-Cache.

De processorfabrikant deelde de verklaring donderdag met verschillende techsites die eerder over de kwestie berichtten, waaronder Tweakers. Nadat AMD gisteren aankondigde de meldingen grondig te onderzoeken, zegt het nu de onderliggende oorzaak te hebben gevonden. Om meer gevallen te voorkomen, brengt AMD een nieuwe agesa uit, de basiscomponent voor een bios.

De nieuwe versie van agesa heeft nog geen duidelijk versienummer, maar is in ieder geval nieuwer dan de vorige week uitgebrachte agesa 1.0.0.6. De agesa bevat beperkingen op "bepaalde stroomrails op AM5-moederborden om te voorkomen dat de CPU buiten de specificaties valt, inclusief het beperken van de Vsoc-spanning tot 1,3 V." AMD voegt eraan toe dat de wijzigingen geen invloed hebben op de mogelijkheid om het geheugen te overklokken, met behulp van EXPO of XMP, of met behulp van Precision Boost Overdrive. De eerder genoemde Vsoc-rail voedt onder meer de geïntegreerde gpu en de geheugencontroller in de Ryzen 7000-processors.

Opvallend is dat de processorontwerper in zijn statement 'de Ryzen 7000-serie' noemt, zonder specifiek de varianten met 3D V-Cache te noemen. De meeste rapporten van gebruikers gingen over die Ryzen 7000X3D-versies, die nog maar relatief kort op de markt zijn. De fabricagetechniek van het toevoegen van de extra cache staat bekend om zijn gevoeligheid voor hoge spanningen. AMD suggereert echter in zijn verklaring dat ook alle reguliere modellen vatbaar zijn - de 3D V-Cache kan daardoor een sluimerend probleem in alle Ryzen 7000-chips eerder aan de oppervlakte brengen.

Er verschijnt een bios-update voor alle socket AM5-moederborden. Volgens AMD zal dat in de 'komende dagen' gebeuren, maar op het moment van schrijven lijkt ASUS al begonnen te zijn met het uploaden van nieuwe biosversies voor zijn moederborden. AMD raadt gebruikers aan de update te installeren zodra deze beschikbaar is voor hun specifieke model.

Ten slotte dringt de fabrikant er bij consumenten met een processor die door dit probleem is getroffen op aan om contact op te nemen met zijn klantenservice . Zij is op de hoogte en behandelt verzoeken hierover met voorrang, aldus AMD.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01