072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
creëer een prachtige
lichtshow met de
lian li strimer kabels
deze kabels zijn vanaf nu
te vinden in onze builders
previous arrow
next arrow

AMD verwacht het AM5-platform net als AM4 nog lang te gebruiken

datum: 07-01-2022 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

AMD's president Lisa Su zegt dat klanten kunnen verwachten dat de AM5-socket, net als het AM4-platform, lang zal worden gebruikt. De president zegt dat langdurig gebruik van stopcontacten goed is voor klanten en goed is geweest voor het bedrijf zelf.

Su weet nog niet hoe lang de socket daadwerkelijk in gebruik zal zijn, maar zegt dat klanten kunnen verwachten dat het een langlevend platform zal zijn. Ze doet de uitspraken in een interview met meerdere media dat PC World heeft gepubliceerd en op het moment van schrijven offline is gehaald. Ook zegt ze te verwachten dat AM4-producten 'nog een paar jaar' verkocht zullen worden. Wel is de overstap naar AM5 noodzakelijk 'vanwege de nieuwe I/O'.

AMD kondigde in oktober aan dat het een nieuwe socket zou introduceren die DDR5 en PCIe 5.0 zal ondersteunen. Daarbij zei het bedrijf ook dat de nieuwe socket AM4-koelers zou ondersteunen. Dinsdag maakte het bedrijf bekend dat de Ryzen 7000 CPU's de eerste processors zijn die de AM5-socket gebruiken.

Het nieuwe platform maakt gebruik van de LGA1718-socket, met de pinnen op het moederbord net als Intel CPU's. Bij AM4 gebruikte AMD een andere pin grid array socket, waarbij de pinnen op de processor zelf zitten. Met zo'n PGA-socket is de kans op beschadiging van de pinnen groter, al is dit volgens AMD niet de voornaamste reden om over te stappen op LGA. Het bedrijf zou meer contactpunten op zijn platformen nodig hebben, waarvoor een LGA-socket beter geschikt is.

AMD's AM4-socket bestaat al sinds 2016. De sockets van concurrent Intel gaan normaal gesproken twee generaties mee. De huidige socket 1700 is bijvoorbeeld geïntroduceerd met Alder Lake en zal naar verwachting worden ondersteund door de volgende CPU-generatie, Raptor Lake.

In het gesprek gaat AMD ook in op het gebruik van DDR5 door het nieuwe platform. Dit geheugen is nu nauwelijks beschikbaar. Een van de vragen was dan ook of AMD hier rekening mee heeft gehouden en of het AM5-platform DDR4 ondersteunt. AMD's Vice President Product Management, David McAfee, geeft hier geen antwoord op. Wel zegt hij dat AMD met partnerbedrijven heeft samengewerkt om ervoor te zorgen dat er voldoende DDR5-geheugen kan worden geleverd wanneer de AM5-CPU's in de tweede helft van het jaar in de verkoop gaan.

Als het gaat om algehele chiptekorten en voorraadproblemen, verwacht Su dat dit in ieder geval tot in de eerste helft van 2022 een probleem zal blijven. Wel zegt ze dat het de afgelopen maanden is verbeterd en dat AMD steeds meer levert. Su zegt ook klachten van klanten te hebben gehoord dat AMD de afgelopen jaren minder goedkope processors heeft geleverd en dat het bedrijf daar 'over nadenkt'. Het lijkt er dus op dat AMD ook overweegt om goedkopere producten te lanceren.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01