072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
Hulp nodig bij het samenstellen van jouw nieuwe pc?
Probeer eens ons vernieuwd advies op maat formulier
Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

AMD: Windows 11 is tot 15 procent langzamer op AMD-CPU's, fixes komen in oktober

datum: 07-10-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

AMD erkent dat Windows 11 langzamer werkt op compatibele AMD-processors dan Windows 10. Dit komt door problemen in de L3-cache en de manier waarop de processor threads over cores verdeelt. Microsoft en AMD werken aan updates die in oktober worden uitgebracht.

In het eerste nummer is de latentie van de L3-cache drie keer hoger dan die van Windows 10. Als gevolg hiervan kunnen applicaties die gevoelig zijn voor verschillen in toegangstijd van het geheugensubsysteem langzamer werken dan voorheen, schrijft AMD . Applicaties die hier gevoelig voor zijn, kunnen zo'n drie tot vijf procent langzamer werken dan zou moeten. Sommige programma's, "zoals games die vaak worden gebruikt voor esports", kunnen 10 tot 15 procent langzamer werken dan op het vorige besturingssysteem.

Het tweede probleem ligt bij CPPC2 binnen de UEFI, die bepaalt welke threads door welke cores worden verwerkt. Met Windows 11 zouden threads niet langer automatisch worden verwerkt door de snelste kern van een processor. Vooral programma's die afhankelijk zijn van een of enkele threads zouden verminderde prestaties zien. Dit probleem zou daarom vooral merkbaar zijn bij processors met acht cores of meer en een TDP boven 65W.

De L3-cache vereist een Windows-update, het CPPC2-probleem kan worden opgelost met een AMD-update. AMD zegt dat beide updates in oktober worden uitgebracht. Tot die tijd worden getroffen gebruikers geadviseerd om op Windows 10 te blijven.

Windows 11 kwam maandagavond uit . Tweakers publiceerde dinsdag benchmarks van het nieuwe besturingssysteem. Hieruit bleek al dat de AMD CPU die in bepaalde applicaties werd gebruikt langzamer werkte dan op Windows 10, al waren er weinig tot geen verschillen in andere applicaties.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01