072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
BLAAS JE TEGENSTANDERS VAN
HET VELD MET DE NIEUWE
RTX 4000 KAARTEN
Ontdek de videokaarten in één van onze builders
previous arrow
next arrow

Apple toont M1 Pro- en M1 Max-chips met maximaal 10 CPU-cores en 32 GPU-cores

datum: 18-10-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

Apple heeft krachtigere M1-socs aangekondigd voor zijn Mac-laptops en desktops. De M1 Pro- en M1 Max-chips zijn wederom gemaakt op 5nm en bieden meer CPU- en GPU-cores dan de reguliere M1. De chips ondersteunen ook meer geheugen.

Apple introduceert de M1 Pro en M1 Max tijdens zijn Unleashed-evenement . De nieuwe chips zullen de reguliere M1 niet vervangen, maar zijn bedoeld voor hogere Mac-computers. De twee soc's zullen worden geïntroduceerd in de nieuwe MacBook Pro 14" en MacBook Pro 16", die het bedrijf maandag ook aankondigde . De Pro- en Max-varianten zijn beide 5nm-chips met maximaal tien CPU-kernen op basis van de Arm-instructiesetarchitectuur. Apple heeft het over een combinatie van acht prestatiekernen en twee efficiënte CPU-kernen.

De M1 Pro bestaat uit 33,7 miljard transistors en heeft 8 of 10 CPU-cores en een GPU met 14 of 16 cores. De chip ondersteunt tot 32 GB geheugen met een bandbreedte van 200 GB/s. De Pro-variant ondersteunt ook maximaal twee externe beeldschermen. Apple claimt dat de CPU-prestaties van de M1 Pro 'tot zeventig procent beter' zijn dan die van de reguliere M1, maar het is niet duidelijk waar de fabrikant dit op baseert. De GPU zou tot twee keer krachtiger zijn dan die in de reguliere M1.

De M1 Max is hoger gepositioneerd dan de Pro-variant en bestaat uit 57 miljard transistors. Deze 5nm-chip heeft standaard 10 CPU-cores en krijgt 24 of 32 GPU-cores, die volgens Apple tot vier keer krachtiger is dan de GPU uit de M1. De M1 Max-soc ondersteunt maximaal 64 GB geheugen en ook de geheugenbandbreedte wordt vergroot tot 400 GB/s. De Max-variant ondersteunt maximaal vier externe monitoren.

Volgens Apple bieden de CPU-cores in de twee nieuwe Mac-soc's tot 1,7 keer betere prestaties per watt in vergelijking met niet nader genoemde "pc-laptopchips" met vier en acht cores. De GPU in de M1 Max zou ook krachtiger zijn dan losse laptopvideokaarten, terwijl hij 100 watt minder stroom verbruikt.

De M1 Pro en M1 Max zijn de tweede lijn van eigen chips die Apple introduceert voor zijn Mac-computers. Het bedrijf stapte vorig jaar over op eigen Arm-processors voor zijn Mac-systemen toen het bedrijf de originele M1-soc introduceerde. Die chip wordt momenteel gebruikt in de MacBook Air, MacBook Pro 13", Mac Mini, iMac 24" en de meest recente iPad Pro.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01