072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide
De kracht van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti maakt intens gamen mogelijk.
Ontdek de videokaarten in één van onze builders.
previous arrow
next arrow

ASML waarschuwt opnieuw voor inbreuk op intellectueel eigendom door Chinees bedrijf

datum: 09-02-2022Categorie: HardwareBron: Tweakers

ASML heeft opnieuw bepaalde klanten gewaarschuwd om niet met DongFang JingYuan Electron te werken. Het bedrijf maakt mogelijk inbreuk op het intellectuele eigendom van ASML door zonder toestemming actief softwareproducten op de markt te brengen die erop zijn gebaseerd.

ASML stelt in haar jaarverslag 2021 dat het begin vorig jaar op de hoogte was van berichten over een bedrijf dat actief producten op de markt brengt die mogelijk inbreuk maken op intellectueel eigendom. Het gaat over DongFang JingYuan Electron. In een reactie zegt het Veldhovense bedrijf bepaalde niet nader genoemde klanten te hebben benaderd om het Chinese bedrijf niet te helpen bij die mogelijke overtreding. ASML heeft de afgelopen jaren al dit soort waarschuwingen afgegeven. ASML herhaalt ook dat de zorgen hierover zijn overgebracht aan de Chinese autoriteiten, wat al eerder is gebeurd. Het Nederlandse bedrijf zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden en indien nodig juridische stappen te ondernemen.

DongFang JingYuan Electron is een bedrijf dat banden heeft met een ander bedrijf dat eerder is veroordeeld voor spionage: XTAL. XTAL was een Amerikaans bedrijf dat in 2019 845 miljoen dollar moest betalen voor bedrijfsspionage. Hooggeplaatste R&D-medewerkers hadden jarenlang de broncode van software en handleidingen gestolen van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML, zo werd destijds gemeld . De gestolen handelsgeheimen hadden betrekking op computerlithografiesoftware die werd gebruikt om processen te verbeteren. De diefstal vond plaats bij een AMSL-dochter in de VS, waarna de informatie zou zijn doorgegeven aan XTAL. Dit bedrijf was in 2019 al failliet, waardoor het schadebedrag waarschijnlijk nooit zal worden uitbetaald.

Vorig jaar berichtte het Eindhovens Dagblad al over de vrees van ASML dat haar eigen intellectuele eigendom zou worden gebruikt. De spionage, zoals hierboven aangehaald, vond plaats in 2014 en 2015. Dat gebeurde door de Chinese Zongchang Yu. Hij wordt gezien als een van de dieven die de bedrijfsgeheimen hebben gestolen terwijl hij een aantal jaren werkte voor ASML-dochter Brion in Santa Clara, Californië. Vervolgens richtte hij DongFang JingYuan op in China en XTAL in de VS. XTAL probeerde in 2015 klanten te winnen ten koste van ASML. ASML startte op basis daarvan een procedure tegen dit bedrijf.

Dit gaat niet zozeer over potentiële directe concurrenten van ASML die proberen lithografiemachines daadwerkelijk te voorzien van al dan niet gestolen handelsgeheimen; DongFang JingYuan Electron en XTAL worden gezien als bedrijven die handelen in onder meer optimalisatieoplossingen en software voor chipmachines. Het Chinese bedrijf handelt bijvoorbeeld in oplossingen voor opbrengstbeheer en inspectieapparatuur voor wafels. DongFang JingYuan heeft twee Chinese staatsinvesteringsfondsen als aandeelhouder.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01