072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

ASUS toont concept van GeForce RTX 4060 Ti GPU met ingebouwd M.2 SSD-slot

datum: 01-07-2023 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

ASUS heeft een concept getoond van een GeForce RTX 4060 Ti Dual videokaart met een ingebouwd M.2 SSD-slot. Dit is bedoeld om toch gebruik te kunnen maken van de ongebruikte PCIe lanes van de GPU.

De GeForce RTX 4060 Ti Dual-kaart wordt getoond in een Bilibili-video door de algemeen directeur van ASUS in China, Tony Yu. Aan de achterkant is een uitsparing gemaakt waarin een 2TB Samsung 980 Pro SSD is geplaatst. De achterplaat van de GPU moet dienen als koellichaam voor het opslagapparaat.

Hierdoor kunnen ongebruikte PCIe-lanes worden gebruikt. Veel instap- en mid-range modellen van GPU's, zoals de Nvidia RTX 4060-serie, gebruiken slechts acht PCIe-banen. Dat terwijl ze in een x16 slot zitten. Er blijven dus acht rijstroken ongebruikt. M.2 SSD's gebruiken vier banen, dus in theorie is er ruimte voor maximaal twee SSD-slots op de printplaat van de kaart. Volgens ASUS heeft het toevoegen van een SSD aan de videokaart als bijkomend voordeel dat het vervangen van de schijf in de pc eenvoudiger zou moeten zijn.

Deze opstelling kan echter tot oververhitting leiden. Daarom is de printplaat van de GPU zo aangepast dat de koeler van de videokaart ook bij de SSD kan komen. Dat heeft volgens Yu geleid tot een temperatuurdaling van tien graden Celsius. Ook vraagt de videokaart meer vermogen door de toevoeging van een SSD, al mag het verbruik niet boven de 10 watt uitkomen, iets wat de RTX 4060 met slechts één 8-pins aansluiting aan moet kunnen. ASUS' eigen tests zouden aantonen dat de prestaties van de SSD die is aangesloten op de GPU vergelijkbaar zijn met de prestaties van dezelfde SSD die is aangesloten op een Gen 4-moederbord.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01