072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide
De kracht van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti maakt intens gamen mogelijk.
Ontdek de videokaarten in één van onze builders.
previous arrow
next arrow

Belgische overheid stelt eisen aan 'onbeperkt' internet

datum: 23-02-2022Categorie: InternetBron: Tweakers

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie heeft minimale maandelijkse datavolumes aangekondigd voor providers die gebruikmaken van fair use-beleid en 'onbeperkte' bundels. Bij mobiel is dit 300GB per maand, bij vast 3TB.

Het instituut zegt met de nieuwe richtlijnen duidelijkheid te willen scheppen over 'onbeperkt surfen'. Vooral abonnees van 'onbeperkt mobiel internet' zouden al snel tegen de limieten van fups aanlopen, waarna de internetsnelheid omlaag zou gaan. Hoewel het BIPT begrijpt dat de FUP's nodig zijn om de kwaliteit van het netwerk te garanderen, meent de regulator dat providers alleen onbeperkt naar een abonnement mogen bellen als 'de overgrote meerderheid van de klanten' het abonnement zonder snelheidsbeperking kan gebruiken.

Bij vast internet ligt deze fup nu tussen de 500GB en 3TB, afhankelijk van de provider. Minder dan twee procent van de klanten zou de fut van vast internet overtreffen. Met mobiele abonnementen, waarbij fups tussen 20 GB en 40 GB van toepassing zijn, zou meer dan tien procent van alle klanten de fups overschrijden.

Vooral door die mobiele fups te overschrijden, stelt het BIPT nu richtlijnen op om deze overschrijdingen te verminderen. Voor vast internet is de fup ingesteld op 3TB en voor mobiel internet op 300GB. Die 3TB zou in lijn zijn met wat de meeste providers nu gebruiken. Het is niet duidelijk hoe het instituut aan 300GB is gekomen. Het BIPT zegt wel hiermee rekening te houden bij verdere groei in het mobiele segment en dat 'een heel klein aantal klanten' dit overtreft. Daarnaast zou de markt voor mobiel internet 'nog in volle ontwikkeling zijn', waardoor het 'aantal relevante waarnemingen beperkter is'.

Het BIPT zegt ook dat bij overschrijding van de fup de toegang tot internet niet mag worden geblokkeerd als er 'onbeperkt' internet is. Aanbieders mogen klanten ook geen extra kosten in rekening brengen, maar het verlagen van de snelheid mag wel. Aanbieders van vast en mobiel hebben zes maanden de tijd om de richtlijnen om te zetten in beleid. Het BIPT zegt ook dat de genoemde waarden van 300GB en 3TB kunnen oplopen als het nodig blijkt te zijn.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01