072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide
De kracht van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti maakt intens gamen mogelijk.
Ontdek de videokaarten in één van onze builders.
previous arrow
next arrow

Brand in Duitse ASML-fabriek treft productieonderdelen voor EUV-machines

datum: 07-01-2022Categorie: HardwareBron: Tweakers

De brand bij een Duitse ASML-fabriek waar onderdelen voor lithografiemachines worden gemaakt, kan gevolgen hebben voor de productie van EUV-machines. ASML zegt dat de fabriek wafelklemmen maakt voor EUV-machines en dat de productie nog niet is hervat.

ASML schrijft dat het bedrijf momenteel bekijkt hoe de 'mogelijke impact' voor kopers van EUV-machines kan worden 'geminimaliseerd'. De chipmachinefabrikant verwijst zowel naar de productie van nieuwe EUV-machines als het onderhoud ervan.

Het is nog niet duidelijk of de brand de levering van nieuwe EUV-chipmachines zal vertragen. ASML zegt nog steeds bezig te zijn met het herstel van het getroffen productiegebied in de fabriek en de volledige impact van de schade moet nog worden beoordeeld.

Specifiek, ASML berichten dat de fabriek maakt wafer klemmen voor EUV machines en het gedeelte van de fabriek waar ze worden geproduceerd blijft staan. Waferklemmen zijn de mechanische interfaces tussen de euv-machine en de wafers en ze moeten nauwkeurige nanometerprecisie bieden zonder de wafer verder aan te tasten. De fabrikant is nog bezig met het herstelplan in het getroffen deel van de fabriek. Andere delen van de fabriek zijn weer operationeel of zijn niet aangetast.

Het Nederlandse ASML is de enige fabrikant ter wereld die euv-lithografiemachines maakt voor chipproductie met extreem ultraviolet licht. Euv maakt kleine processen mogelijk en dergelijke machines worden gebruikt door alle grote chipfabrikanten, waaronder TSMC, Samsung en Intel.

In 2020 heeft ASML in totaal 35 euv-machines geleverd. Dergelijke machines kosten meer dan honderd miljoen euro per stuk. Volgens een eerdere planning had ASML de capaciteit om in 2022 55 EUV-machines te leveren. Het is afwachten of die planning door de brand in gevaar komt.

ASML maakt op 19 januari haar kwartaalcijfers bekend en verwacht daarmee meer informatie te kunnen geven over het incident en de mogelijke gevolgen. De brand ontstond eerder deze week, in de nacht van zondag op maandag.

Volgens ASML zal de brand de productie van oudere duv-lithografiemachines niet aantasten. De fabriek maakt wel onderdelen die hiervoor worden gebruikt en er was een korte storing, maar de productie is inmiddels weer hervat en ASML verwacht dat dit verder geen gevolgen zal hebben.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01