072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
creëer een prachtige
lichtshow met de
lian li strimer kabels
deze kabels zijn vanaf nu
te vinden in onze builders
previous arrow
next arrow

Britse toezichthouder: overname van Activision door Microsoft kan gamers schaden

datum: 08-02-2023 Categorie: Games Bron: Tweakers

De Competition and Markets Authority, een Britse toezichthouder, heeft voorlopige bevindingen gepubliceerd over de overname van Activision door Microsoft. De toezichthouder is kritisch. Bobby Kotick, CEO van Activision, is niet blij met de Britse conclusies.

De CMA zegt in voorlopige conclusies dat de door Microsoft gewenste overname zou kunnen leiden tot hogere prijzen, minder keuze of minder innovatie voor Britse gamers. Volgens de toezichthouder betekent de overname dat Microsoft nog sterker wordt in cloudgaming, waardoor de concurrentie in deze groeiende sector wordt geschaad. Volgens de CMA zou dat Britse spelers kunnen schaden als ze zich "geen dure consoles kunnen veroorloven". De deal zou ook een negatieve invloed hebben op spelers door de "belangrijke rivaliteit tussen Xbox en PlayStation" te schaden.

Deze voorlopige bevindingen zijn het resultaat van een breed onderzoek dat de CMA de afgelopen vijf maanden heeft uitgevoerd om de impact van de overname op de markt te begrijpen. Het omvatte interviews met leiders van Microsoft en Activision en analyseerde drie miljoen interne documenten van de twee bedrijven. Daarnaast heeft de toezichthouder een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd onder Britse gamers en bewijsmateriaal verzameld van andere consolemakers, uitgevers en cloudgamingbedrijven.

De CMA noemt specifiek Call of Duty en zegt dat deze game, naast verschillende andere titels, een belangrijke rol speelt in de concurrentie tussen consoles. “Het bewijs waarover de CMA beschikt, inclusief gegevens over hoe Microsoft de klantwaarde meet in de normale gang van zaken, geeft momenteel aan dat Microsoft het commercieel voordelig zou vinden om de games van Activision exclusief te maken voor zijn eigen consoles of alleen beschikbaar op PlayStation-consoles onder slechtere voorwaarden. . Uit de voorlopige bevindingen van de CMA blijkt dat Microsoft deze strategie heeft gebruikt om gamestudio's te kopen en hun inhoud exclusief te maken voor zijn platforms na verschillende eerdere acquisities van gamestudio's.

De Britse toezichthouder zegt niets over het feit dat Microsoft plannen heeft om Call of Duty naar Nintendo-consoles te brengen als de overname rond is. Ook wordt er met geen woord gerept over de eerdere bevestiging van Microsoft dat het een aanbod heeft gedaan aan Sony om Call of Duty voor tien jaar beschikbaar te maken voor de PlayStation-consoles. Bovendien zouden de titels gelijktijdig worden uitgebracht op Xbox- en PlayStation-consoles. Het exclusief houden van inhoud is niet ongebruikelijk in de markt voor consolegames; concurrenten als Sony en Nintendo maken er ook gebruik van.

Bobby Kotick spuugde dinsdag zijn gal uit in een interview met het Amerikaanse CNBC over onder meer deze kritische Britse houding. Hij verwees onder meer naar uitspraken van de Britse premier Rishi Sunak, volgens wie het Verenigd Koninkrijk het 'Silicon Valley of Europe' kan worden. Kotick waarschuwde dat "als deals als deze niet doorgaan, het niet Silicon Valley zal zijn, maar Death Valley." Hij sprak ook over de waarschijnlijkheid van een recessie voor het VK na de Brexit en dat het land deals zoals de overname van Activision zou moeten omarmen, omdat dit kansen en banen zou creëren. In een gesprek met de Financial Times uitte hij opnieuw kritiek op de Britse regering en ook op de CMA. De toezichthouder zou niet onafhankelijk denken en zou zich teveel laten leiden door de ideologie van de FTC, de Amerikaanse tegenhanger van de CMA.

Microsoft probeert de game-uitgever over te nemen voor $ 68,7 miljard in wat de grootste acquisitie in de game-industrie tot nu toe zou zijn. De bedrijven maakten de deal vorig jaar bekend . Onder meer de Amerikaanse toezichthouder FTC is kritisch omdat Microsoft daarmee een oneerlijk voordeel zou behalen en de concurrentie in de markt zou kunnen beperken.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01