China wil tegen 2030 volledig migreren naar IPv6
datum: 26-07-2021Categorie: InternetBron: Tweakers
De Chinese overheid heeft een plan gelanceerd om de brede acceptatie van IPv6 te bevorderen. Tegen het einde van 2023 wil het land 700 miljoen actieve IPv6-gebruikers hebben en tegen 2030 moet China een single-stack IPv6-netwerk hebben.
De Cyberspace Administration van China schrijft dat het de adoptie van IPv6 wil versnellen , waarbij het bureau onder meer andere doelstellingen voor de komende vijf jaar aanhaalt. Zo moet het land in 2023 700 miljoen actieve IPv6-gebruikers hebben en moeten 200 miljoen Iot-apparaten IPv6 gebruiken, schrijft ook de Britse website The Register.
Ook grote binnenlandse netwerken zouden tegen die tijd op IPv6 moeten zijn overgeschakeld. De Chinese overheid noemt ook 'datacenters, contentdistributienetwerken , platforms voor clouddiensten en DNS-systemen. Bovendien moeten alle nieuwe internetrouters in China tegen 2023 standaard IPv6-ondersteuning hebben ingeschakeld.
Twee jaar later, tegen 2025, zou China 800 miljoen actieve IPv6-gebruikers moeten hebben en zou het aantal IoT-apparaten met een IPv6-verbinding moeten verdubbelen tot 400 miljoen, volgens de plannen van China. 70 procent van het mobiele dataverkeer zou tegen 2025 via IPv6 moeten verlopen en tegen dat jaar zouden alle nationale overheidswebsites van China overgeschakeld moeten zijn naar IPv6. Volgens het CAC zou ook zeker de helft van alle actieve Chinese thuisrouters dat jaar het protocol moeten ondersteunen.
Het zou dan ongeveer vijf jaar duren voordat China de uitrol van IPv6 volledig heeft voltooid , met een single-stack IPv6-netwerk, beweert de overheidsorganisatie. Dit betekent dat rond 2030 het Chinese netwerkverkeer volledig via de IPv6-stack zou lopen en dat er geen gebruik wordt gemaakt van het IPv4-protocol.
De Chinese overheid zet zich al enige tijd in voor de overstap naar IPv6. In 2017 introduceerde het een actieplan voor de adoptie van IPv6 . Volgens China is met dat plan een toename van de uitvoering van dat protocol geconstateerd, maar het land wil zich daar via de nieuwe plannen aan blijven binden.
Volgens statistieken van Akamai loopt momenteel 23,3 procent van het Chinese internetverkeer via IPv6. Hiermee staat het land op de 33e plaats in de wereld. Ter illustratie: voor Nederland ligt dat percentage momenteel op 29,1 procent, wat goed is voor een 25e plaats. België staat op de vijfde plaats met een percentage van 45,2 procent.
IPv6 heeft verschillende voordelen ten opzichte van IPv4, waaronder een groter aantal beschikbare IP-adressen. Zo zijn de laatst beschikbare IPv4-adressen binnen bijvoorbeeld Europa, Rusland en West-Azië al verspreid .
Ook de Nederlandse overheid werkt aan de adoptie van IPv6 en wil dat eind dit jaar alle overheidswebsites via IPv6 toegankelijk zijn. In maart stelde het Forum Standaardisatie dat in februari van dit jaar ongeveer 74 procent van de websites van de overheid en 35 procent van de e-mail van de overheid via dat protocol bereikbaar is. Wel gaf de adviescommissie aan dat de stijging te langzaam gaat en dat overheidsorganisaties nog veel werk voor de boeg hebben om dat doel te bereiken. Volgens Logius is inmiddels 85 procent van de Nederlandse gemeentelijke websites toegankelijk via IPv6.
Nieuws overzicht