072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide
De kracht van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti maakt intens gamen mogelijk.
Ontdek de videokaarten in één van onze builders.
previous arrow
next arrow

Chipmakers verwachten niet dat oorlog in Oekraïne tot extra tekorten zal leiden

datum: 25-02-2022Categorie: HardwareBron: Tweakers

Chipmachinemaker ASML en chipmakers als Intel en GlobalFoundries zeggen dat de oorlog in Oekraïne waarschijnlijk niet zal betekenen dat de chiptekorten verder zullen toenemen. Oekraïne is een belangrijke leverancier van neon, maar de bedrijven zeggen ook andere bronnen te hebben.

De Semiconductor Industry Association zegt dat de halfgeleiderindustrie "diverse leveranciers" van kritieke materialen en gassen heeft, dus de oorlog in Oekraïne betekent niet "onmiddellijk" dat er leveringsproblemen zullen ontstaan.

De brancheorganisatie bespreekt ook de sancties die de VS en Europa tegen Rusland hebben aangekondigd, die het voor Russen bijvoorbeeld moeilijker moeten maken om technische producten te kopen. De impact van deze sancties kan aanzienlijk zijn, "maar Rusland is geen grote consument van halfgeleiders." Minder dan 0,1 procent van alle chips die wereldwijd worden gekocht, zou naar Rusland gaan, blijkt uit cijfers van de World Semiconductor Trade Statistics. Op basis van gegevens van IDC zegt de vereniging ook dat de Russische IT-markt in 2021 $ 50,3 miljard waard was van de $ 4,47 biljoen die de markt wereldwijd waard is.

Volgens Bloomberg doen Intel en GlobalFoundries, fabrikant van onder meer AMD-chips, soortgelijke uitspraken . Intel zegt bijvoorbeeld dat het geen gevolgen voor de toeleveringsketen verwacht en een diverse, wereldwijde toeleveringsketen heeft. Daardoor zouden 'potentiële, lokale verstoringen' weinig effect hebben. GlobalFoundries verwacht "niet onmiddellijk" risico te lopen en wijst ook op de wereldwijde toeleveringsketen van het bedrijf.

Voordat Rusland donderdagochtend Oekraïne binnenviel, zei ASML naar "alternatieve bronnen" te kijken voor "de beperkte hoeveelheid" neon die het bedrijf gebruikt. Neon wordt door chipbedrijven gebruikt bij de productie van chips en chipmachines voor gasfaselasers . Oekraïne is 's werelds grootste neonleverancier. ASML zei woensdag dat het minder dan 20 procent van zijn neon uit Oekraïne en Rusland haalt.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01