072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Zelf PC samenstellen

Computerwetenschapper laat AMD Radeon RX 6700 XT werken op RISC-V pc

datum: 24-07-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

Computerwetenschapper René Rebe heeft een AMD Radeon RX 6700 XT-videokaart laten werken op SiFive's HiFive Unmatched-RISC-V pc. Daarvoor heeft hij naar eigen zeggen tien uur besteed aan het patchen van de Linux-kernel.

Door deze patches kon Rebe ondersteuning voor de AMD-desktopvideokaart en de Mesa Gallium 21.1.5-driver toevoegen aan de Linux-kernel, legt hij uit in een YouTube-video . Hiermee wist hij de AMD Radeon RX 6700 XT werkend te krijgen via het PCIe 3.0-slot van het HiFive Unmatched development board, dat over acht bruikbare PCIe 3.0-lanes beschikt.

René Rebe heeft de AMD Radeon RX 6700 XT niet alleen gebruikt om een Linux-installatie met grafische interface op te starten. De computerwetenschapper heeft de GPU ook gebruikt om hardware-versnelde 3D-beelden weer te geven en video's te decoderen. Het zou de eerste keer zijn dat een desktop-GPU wordt gecombineerd met een RISC-V-systeem. Rebe heeft de gpu niet kunnen gebruiken voor het spelen van games.

Het HiFive Unmatched-ontwikkelbord van SiFive is volgens de maker "de eerste RISC-V-computer". Het systeem bevat een Mini-ITX-moederbord met geïntegreerde Freedom U740-soc, met vier SiFive U74-kernen en een enkele SiFive S7-kern. Verder beschikt het systeem over 16GB DDR4-geheugen, een PCIe 3.0-connector en twee M.2-aansluitingen, die respectievelijk worden gebruikt voor een SSD en een WiFi-module. Verder heeft het ontwikkelbord vier USB 3.2 Gen 1-aansluitingen, een RJ45-connector voor gigabit Ethernet en een microSD-kaartlezer.

Het systeem ondersteunt Linux-distributies zoals Debian, Fedora en Yocto en heeft een adviesprijs van $ 665. SiFive introduceerde in oktober vorig jaar het HiFive Unmatched ontwikkelbord en leverde eind juni de eerste systemen aan gebruikers. Het systeem is uitgebracht als een ontwikkelaarsplatform. Het product is dus niet bedoeld voor normaal desktopgebruik door consumenten.

Nieuws overzicht
Professionele installatie en reparatie van jouw pc of laptop voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen
Computer hulp zowel bij ons op kantoor als bij jou thuis, bedrijf of op afstand.
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01