072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
creëer een prachtige
lichtshow met de
lian li strimer kabels
deze kabels zijn vanaf nu
te vinden in onze builders
previous arrow
next arrow

Computerwetenschapper laat AMD Radeon RX 6700 XT werken op RISC-V pc

datum: 24-07-2021 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Computerwetenschapper René Rebe heeft een AMD Radeon RX 6700 XT-videokaart laten werken op SiFive's HiFive Unmatched-RISC-V pc. Daarvoor heeft hij naar eigen zeggen tien uur besteed aan het patchen van de Linux-kernel.

Door deze patches kon Rebe ondersteuning voor de AMD-desktopvideokaart en de Mesa Gallium 21.1.5-driver toevoegen aan de Linux-kernel, legt hij uit in een YouTube-video . Hiermee wist hij de AMD Radeon RX 6700 XT werkend te krijgen via het PCIe 3.0-slot van het HiFive Unmatched development board, dat over acht bruikbare PCIe 3.0-lanes beschikt.

René Rebe heeft de AMD Radeon RX 6700 XT niet alleen gebruikt om een Linux-installatie met grafische interface op te starten. De computerwetenschapper heeft de GPU ook gebruikt om hardware-versnelde 3D-beelden weer te geven en video's te decoderen. Het zou de eerste keer zijn dat een desktop-GPU wordt gecombineerd met een RISC-V-systeem. Rebe heeft de gpu niet kunnen gebruiken voor het spelen van games.

Het HiFive Unmatched-ontwikkelbord van SiFive is volgens de maker "de eerste RISC-V-computer". Het systeem bevat een Mini-ITX-moederbord met geïntegreerde Freedom U740-soc, met vier SiFive U74-kernen en een enkele SiFive S7-kern. Verder beschikt het systeem over 16GB DDR4-geheugen, een PCIe 3.0-connector en twee M.2-aansluitingen, die respectievelijk worden gebruikt voor een SSD en een WiFi-module. Verder heeft het ontwikkelbord vier USB 3.2 Gen 1-aansluitingen, een RJ45-connector voor gigabit Ethernet en een microSD-kaartlezer.

Het systeem ondersteunt Linux-distributies zoals Debian, Fedora en Yocto en heeft een adviesprijs van $ 665. SiFive introduceerde in oktober vorig jaar het HiFive Unmatched ontwikkelbord en leverde eind juni de eerste systemen aan gebruikers. Het systeem is uitgebracht als een ontwikkelaarsplatform. Het product is dus niet bedoeld voor normaal desktopgebruik door consumenten.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01