072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Cruciaal lijkt over te schakelen naar langzamere qlc-nand voor P2-ssd

datum: 16-08-2021 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Crucial lijkt te zijn begonnen met het leveren van P2 SSD's met qlc nand, terwijl het aanvankelijk werd uitgebracht met tlc-chips. Het is niet duidelijk of Crucial volledig is overgestapt op qlc-nand, of dat het bedrijf tegelijkertijd nog tlc-varianten produceert.

De qlc-varianten zijn opgemerkt en getest door Tom's Hardware , die schrijft dat de prestaties beduidend lager zijn dan de tlc-modellen. Behalve het gebruik van qlc-nand zou Crucial niets aan de schijven hebben veranderd. Dus de modelnaam is nog steeds hetzelfde. Hierdoor kunnen gebruikers vooraf niet zien welke variant ze kopen. Daarnaast zijn veel reviews gebaseerd op de tlc-modellen, wat tot verwarring kan leiden.

Volgens Tom's Hardware verschillen de prestatieverschillen per test, maar in bepaalde tests zou de P2-schijf met qlc tot vier keer lager zijn dan de tlc-variant, bijvoorbeeld bij het kopiëren van een zip-bestand van 6,5 GB. Bovendien behaalde het qlc-model een snelheid van 98 MB/s, vergeleken met 428 MB/s met de originele Crucial P2. Ook op een DiskBench-run met een bestand van 50 GB is de qlc-schijf aanzienlijk langzamer.

Het qlc-model heeft ook meer slc-cache, met een hoeveelheid van 135GB ten opzichte van de 24GB van de P2 met tlc-nand. De tlc-variant was echter nog steeds sneller en de schrijfsnelheden van de qlc-variant daalden meer dan het tlc-model nadat de slc-cache vol was geraakt.

Crucial laat Tom's Hardware weten dat het in zijn prestatieclaims rekening heeft gehouden met een mogelijke overstap naar qlc-nand. Bij release adverteerde de fabrikant met schrijfsnelheden van 940 MB/s, terwijl die volgens Tom's Hardware in de praktijk twee keer zo hoog zijn op een P2 500GB SSD met tlc-nand. De qlc-prestaties zouden meer in overeenstemming zijn met de geadverteerde snelheden.

Ook is niet bekend of Crucial alleen qlc-varianten van de P2 SSD produceert. Crucial meldde in 2020 al in een verklaring dat ze uiteindelijk zouden kunnen overstappen op een 'mix van tlc en qlc'. Het bedrijf vertelde PC Gamer vorig jaar : "De Crucial P2 SSD gebruikt momenteel Microns tlc-geheugen, maar kan na verloop van tijd een mix van Microns tlc en qlc nand bevatten. Door soorten nand met verschillende capaciteiten te mengen, kunnen we productaanpassingen en beslissingen gebaseerd op opkomende en veranderende technologie, geprefereerde capaciteiten en flexibiliteit om af te stemmen op de bewegingen van de totale markt.”

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01