072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
NU TIJDELIJK
€79,00
  €99,00   AAN
ASSEMBLAGEKOSTEN
Actie loopt tot zondag 4 juni
VAKANTIEGELD-DEAL
previous arrow
next arrow

De Koninklijke Bibliotheek archiveert oude homepages van XS4ALL-klanten

datum: 24-09-2021Categorie: InternetBron: Tweakers

De Koninklijke Bibliotheek heeft de homepages van XS4ALL-klanten uit de periode 1993 tot 2001 gearchiveerd als onderdeel van de KB-webcollectie. Het gaat om meer dan 18.848 pagina's die vaak nergens anders worden gearchiveerd. De KB is hiermee in 2019 gestart.

De archivering is gedaan in samenwerking met stichting SIDN , die in Nederland verantwoordelijk is voor domeinregistratie, en wordt begeleid door conservator Digitale Collecties Kees Teszelszky van de KB. Hij legt uit dat veel XS4ALL-homepages zo oud zijn dat geen enkele andere website ernaar linkt, waardoor ze niet gevonden kunnen worden door Google en crawlers van het Internetarchief en dus niet eerder gearchiveerd zijn. Dat maakte archiveren volgens Teszelsky 'puur handwerk'.

Teszelsky selecteerde zelf welke homepages gearchiveerd zouden worden en welke niet. De onderbouwing schreef hij in de collectiebeschrijving van de KB . Niet elke pagina werd gearchiveerd, ook niet als de ene pagina te veel op de andere lijkt of omdat de eigenaar van een pagina geen toestemming heeft verleend. Van de 18.848 pagina's die bewaard zijn gebleven, erkent de KB 413 als 'meesterwerken'. Dit zijn pagina's met 'uitzonderlijke cultuurhistorische waarde'. Voorbeelden zijn de digitale metro van De Digitale Stad , het virtuele huis van Liesbet en de Nederlandse versie van Hamster Dance , een van de eerste internetmemes.

Alle gearchiveerde homepages zijn met een KB-lidmaatschap in te zien en te bestuderen in de leeszaal van de KB. De KB begon in 2019 met inzamelen , toen KPN aankondigde een einde te maken aan de onafhankelijkheid van XS4ALL. De collectiebeschrijving is op 30 juni van dit jaar afgerond. Stichting SIDN gaat samen met hoogleraar Digital Humanities Susan Aarsman van de Rijksuniversiteit Groningen vervolgonderzoek doen naar de persoonlijke verhalen achter de homepages.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01