072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
creëer een prachtige
lichtshow met de
lian li strimer kabels
deze kabels zijn vanaf nu
te vinden in onze builders
previous arrow
next arrow

De prijzen van videokaarten zijn sinds december met gemiddeld 22 procent gedaald

datum: 11-02-2022 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

De prijzen van GeForce RTX 3000 en Radeon RX 6000 grafische kaarten in de Pricewatch zijn gemiddeld 22 procent lager dan in december. De prijzen liggen daarmee ongeveer op het niveau van juli vorig jaar, maar nog steeds ver boven de adviesverkoopprijzen.

Alle beschikbare RTX 3000 en RX 6000 videokaarten zijn momenteel goedkoper dan in december en bijna alle kaarten hebben een prijsdaling van 20 procent of meer. Alleen de RTX 3080 Ti en Radeon RX 6900 XT daalden met 15 en 13 procent minder. De prijzen van de RTX 3070 Ti en RTX 3060 zijn sinds december met 28 procent en 27 procent gedaald.

Gemiddeld zijn de prijzen ongeveer hetzelfde als afgelopen juli, maar de GeForce RTX 3060 en Radeon RX 6600 XT zijn nog steeds 18 procent duurder dan toen. De RX 6900 XT is 13 procent goedkoper dan in juli.

Sinds december vorig jaar, toen Tweakers ook een overzicht van de prijzen van videokaarten publiceerde, zijn er twee nieuwe GPU's verschenen. Dat betreft de RTX 3050 en de Radeon RX 6500 XT. Prijsverlagingen zijn nog niet meegerekend, omdat die kaarten bij de vorige metingen niet beschikbaar waren.

De prijzen in onderstaande tabel zijn gebaseerd op videokaarten die uit voorraad leverbaar zijn in de Pricewatch. Het gaat om videokaarten die binnen 24 uur geleverd kunnen worden via webwinkels die zijn aangesloten bij Pricewatch. Andere manieren om aan videokaarten te komen worden besproken op het Tweakers-forum in het AMD-onderwerp levertijden en het Nvidia-onderwerp levertijden .

Ondanks dalende prijzen zijn videokaarten nog steeds veel duurder dan hun adviesprijs. De recente prijsdaling wijst op een iets betere balans tussen vraag en aanbod, maar gezien het grote verschil met introductieprijzen blijft de vraag groot.

Het is onwaarschijnlijk dat de adviesprijzen op korte termijn in zicht komen. De vraag is of dat bij deze generatie videokaarten nog steeds gebeurt. Tweakers schreef hier vorig jaar meer over in een achtergrondartikel over stijgende GPU-prijzen .

Tot slot zetten we per GPU het aantal uit voorraad beschikbare modellen op een rij. Voor alle videokaarten is er inmiddels keuze uit meer uitvoeringen dan in december en zijn er in de meeste gevallen ook meer verschillende kaarten op voorraad dan in september.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01