072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

De prijzen van videokaarten zijn sinds september met gemiddeld 25 procent gestegen

datum: 08-12-2021 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

De prijzen van videokaarten zijn de afgelopen maanden flink gestegen. Dat blijkt uit gegevens van de Tweakers Pricewatch. Gemiddeld was dit een prijsstijging van 25 procent sinds september. De prijs van Nvidia's RTX 3060 steeg het snelst met 50 procent.

De goedkoopste RTX 3060 die direct leverbaar is staat op het moment van schrijven voor 899 euro in de Pricewatch. In september was dat nog 599 euro. Ook de prijs van AMD's tegenhanger, de Radeon RX 6600 XT , is flink gestegen. Die kaart kost nu 779 euro, waarmee de prijs 37 procent hoger ligt dan in september.

Verder zijn het vooral de Nvidia GeForce kaarten die in prijs zijn gestegen. De topmodellen in de Radeon RX 6000-serie zijn de afgelopen maanden nauwelijks duurder geworden. De RX 6800 is echter op het moment van schrijven nergens beschikbaar. De prijs van de RX 6700 XT steeg met 15 procent.

Nieuw in het overzicht is de Radeon RX 6600. Die kaart kwam pas in oktober uit. Voor juli of september zijn dus nog geen prijzen bekend, maar sinds de release is die videokaart ook in prijs gestegen. Rond de release was de videokaart verkrijgbaar voor zo'n 600 euro, nu is dat al snel 100 euro meer.

In september hebben we ook de prijzen van videokaarten geïnventariseerd met behulp van Pricewatch-gegevens. Daarna gingen de prijzen van videokaarten weer omhoog, nadat ze in de zomer waren gedaald. In september was dit een prijsstijging van 10 procent ten opzichte van juli. Inmiddels zijn de prijzen van videokaarten gemiddeld 25 procent gestegen ten opzichte van september en ten opzichte van juli is dit een stijging van gemiddeld 33 procent.

Videokaarten die uit voorraad leverbaar zijn, vindt u in de Pricewatch door het filter voor 'Maximale levertijd' te verplaatsen naar 24 uur. Andere manieren om aan videokaarten te komen worden besproken op het Tweakers-forum in het onderwerp AMD-levertijd en het onderwerp Nvidia-levertijd .

Net als in september zetten we per GPU het aantal uit voorraad beschikbare modellen op een rij. Er zijn nu minder versies van de RTX 3080 beschikbaar, terwijl het aantal beschikbare RX 6800 XT-kaarten is uitgebreid van één naar vier verschillende modellen. Het aantal beschikbare RTX 3060-versies is sterk gedaald, van 22 naar 13 modellen. Er zijn ook veel minder versies van de RX 6700 XT beschikbaar.

De hoge prijzen hangen samen met de grote vraag naar GPU's en de aanhoudende chiptekorten. Er zijn geen aanwijzingen dat dit op korte termijn zal verbeteren. Tweakers publiceerde begin dit jaar een uitgebreid artikel over de oorzaken van de prijsstijgingen van videokaarten .

Ook consolefabrikanten kampen met aanhoudende tekorten. Zo zag Sony zich genoodzaakt de productie van de PlayStation 5 terug te schroeven en maakt Nintendo ook minder Switch-consoles dan het bedrijf zou willen. Microsoft geeft geen Xbox-productiecijfers vrij, maar de Series X-console is nog steeds moeilijk te verkrijgen.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01