072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

De processorverkopen van Intel dalen met 36 procent door de dalende vraag

datum: 27-01-2023 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Intel verdiende $ 6,6 miljard aan processorverkopen in het kwartaal, tegen $ 10,3 miljard een jaar eerder. Mede hierdoor daalde de omzet van Intel met 28 procent.

Het bedrijf had al verwacht dat de kwartaalcijfers lager zouden uitvallen, maar de resultaten zijn aan de lage kant van die verwachtingen. De omzet van de Client Computing Group-tak, waar processors onder vallen, daalde zo sterk omdat er volgens Intel minder vraag is naar cpu's bij consumenten en onderwijsinstellingen. Zakelijke klanten, zoals winkels en pc-bouwers, willen ook minder voorraad hebben, wat ook gevolgen heeft voor de processorverkopen van Intel.

Het bedrijfsresultaat daalde nog sterker dan de omzet: met 82 procent. In het afgelopen kwartaal verdiende Intel $ 0,7 miljard aan de CCG-activiteiten, vergeleken met $ 3,8 miljard aan CPU's en andere producten een jaar eerder. Die daling komt volgens het bedrijf door minder omzet, maar ook doordat Intel zelf een grotere voorraad aanhield en investeerde in producten en processen, en omdat het bedrijf relatief meer Intel 7-chips verkocht dan andere cpu's. Intel verdient dus minder met die Intel 7 cpu's dan met andere CCG-producten.

Het Datacenter en de AI Group zien vergelijkbare dalingen, volgens Intel, aangezien de markt hier krimpt en de concurrentie heviger wordt. Ook hier wijst Intel op extra investeringen als oorzaak van de daling van de bedrijfsopbrengsten, naast extra kosten. De Network and Edge Group, via welke het bedrijf platforms en andere producten voor cloud computing en telecomnetwerken verkoopt, handhaafde een omzet van 2,1 miljard dollar, hetzelfde als vorig jaar. Maar ook hier daalden de bedrijfsopbrengsten met 84 procent, opnieuw door extra investeringen.

De kleinere bedrijven van Intel groeiden wel, met Mobileye als grootste stijger. Hier groeide de omzet met 59 procent tot 565 miljoen dollar. Het bedrijfsresultaat groeide hier ook met 71 procent tot $ 210 miljoen. Intel Foundry Services steeg met 30 procent tot $319 miljoen. Deze tak boekte een klein verlies, omdat het bedrijf meer geld uitgaf om de strategische groei te ondersteunen.

Intel had in het kwartaal een omzet van $ 14 miljard, een daling van 28 procent ten opzichte van een jaar eerder. Omgerekend bedroeg de kwartaalomzet 12,9 miljard euro. De nettowinst daalde met 92 procent tot $400 miljoen; omgerekend is dat zo'n 368 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 4,7 miljard dollar.

Met de kwartaalcijfers maakte Intel ook de jaarcijfers bekend, die ook minder waren dan een jaar eerder. Het bedrijf boekte een omzet van 63,1 miljard dollar, omgerekend 58,0 miljard euro. Dit is 16 procent minder dan de $ 74,7 miljard aan inkomsten voor 2021. De nettowinst daalde met 65 procent van $ 21,7 miljard naar $ 7,6 miljard. Omgerekend bedroeg de nettowinst 7,0 miljard euro. Intel verwacht dat de daling doorzet en verwacht komend kwartaal 40 procent minder omzet te behalen dan in het eerste kwartaal van 2022.

Het bedrijf gaat daarom door met de aangekondigde bezuinigingen , onder meer door scherpere keuzes te maken op investeringen. In 2023 wil het bedrijf 3 miljard dollar bezuinigen.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01