072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Deal op een RTX 2060: moet je nog zo'n oude kaart kopen?

datum: 22-07-2022 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

De prijzen van videokaarten dalen gestaag, maar in de top 15 van meest populaire kaarten in de Pricewatch staan op dit moment nog alleen kaarten van 500 euro of meer. Op één uitzondering na: een RTX 2060 van ASUS wordt aangeboden voor slechts 289 euro. Is dat nog een goede deal?

De afgelopen jaren waren geen leuke tijden voor de pc-gamer met een beperkt budget. Lange tijd kon je voor minder dan 500 euro niet eens een wat moderne videokaart kopen. Dat kan nu weer, maar als we het filter op maximaal 300 euro zetten, is het aanbod nog mager. Voor dat geld koop je meestal een RX 6500 XT met slechts 4GB videogeheugen, of een oudere midrange kaart zoals een GTX 1650 of GTX 1660.

Sinds kort is onderstaande RTX 2060 ook een optie, die met 289 euro bijna 100 euro goedkoper wordt aangeboden dan een maand geleden gebruikelijk was. Bij dit bedrag is de 100 euro veel forser dan vergelijkbare prijsdalingen in het high-end segment. Wat de prijs-prestatieverhouding betreft, lijkt het ineens interessant. De RTX 2060 is echter een behoorlijk oude kaart: hij werd drie en een half jaar geleden gelanceerd, in januari 2019 .

Een paar maanden geleden hebben we veel videokaarten voor onze BBG videokaart opnieuw getest, waaronder de RTX 2060. Op basis daarvan kunnen we dus iets zeggen over de prestaties. Dit is een Founders Edition, dus dit specifieke model van ASUS zal iets beter presteren vanwege de fabrieksoverklok.

Op full-HD resolutie speel je in 2022 nog redelijk goed met een RTX 2060. Op Medium instellingen haalden we zelfs gemiddeld bijna 105fps over alle tien games die we getest hebben. Dat is zelfs beter dan de RTX 3050, die momenteel in de Pricewatch minimaal 330 euro kost. Kijkend naar de nieuwste low-end kaarten van AMD, is de RX 6500 XT een klasse langzamer, terwijl de RX 6600 ongeveer een kwart sneller is.

Ultra-instellingen bij 1080p verlagen de gemiddelde framesnelheid tot 64 fps. In de praktijk zal dit betekenen dat je nog één game op Ultra instellingen kunt draaien, terwijl de zwaardere games een stapje terug vragen, bijvoorbeeld naar High instellingen. Voor gamen op 1440p heb je liever een wat snellere kaart, bijvoorbeeld een RX 6600 (XT) of RTX 3060.

Het is je misschien opgevallen dat de grafische weergave van kaarten in 1080p en Medium-instellingen hierboven iets langer zijn dan die van de hogere instellingen en resoluties. Dat komt omdat de kaarten met slechts 4 GB videogeheugen, in dit geval de RX 6500 XT en GTX 1650, sommige games in onze testsuite helemaal niet op Ultra instellingen kunnen draaien. Natuurlijk zullen moderne games in de loop van de tijd steeds meer vram nodig hebben.

Een videokaart met slechts 4GB vram is wat ons betreft geen toekomstbestendige aankoop meer. De RTX 2060 heeft met 6GB net iets meer ademruimte. Voorlopig is dat nog voldoende in alle games die we testen. Wel zal je er rekening mee moeten houden dat er in de toekomst ongetwijfeld games zullen verschijnen die voor de hoogste instellingen minimaal 8GB vram nodig hebben, dus je zult qua kwaliteitsinstellingen een stapje terug moeten doen.

Als je de specificatielijsten van de RTX 2060 naast die van andere kaarten in dit segment houdt, heeft de RTX 2060 een aantal voordelen. Hoeveel waarde moet je daaraan hechten?

Het eerste vinkje op het vakje is dat van raytracing. In tegenstelling tot de kaarten uit de GTX 16 serie heeft de RTX 2060 enkele ray tracing cores aan boord. Wij kunnen dit snel regelen; in geen van de games die we met ray tracing hebben getest, is de RTX 2060 in staat om 60 fps te leveren. Raytracing is in dit geval dus niet meer dan een vinkje op het hokje. Wil je daar enigszins serieus mee aan de slag, dan heb je sneller een kaart van een klas nodig.

Een potentieel interessante functie is de ondersteuning voor DLSS. Met deze slimme opschalingstechniek kun je een game op een lagere resolutie renderen, terwijl er nauwelijks kwaliteitsverschil zichtbaar is. Het aantal games dat deze Nvidia-technologie ondersteunt is nog steeds veel groter dan bij AMD's FSR. DLSS kan daarom een welkome aanvulling zijn, zeker bij een kaart die op zichzelf niet altijd hoge framerates haalt.

Een laatste verschil met veel andere low-end kaarten is dat de mogelijkheden voor het coderen en decoderen van video relatief uitgebreid zijn. De TU106-chip van de RTX 2060 maakt gebruik van de volwaardige NVENC-implementatie, die in vergelijking met de meest moderne topmodellen eigenlijk alleen hardware AV1-decodering mist. H.264 en H.265 kunnen worden gedecodeerd en gecodeerd door hardware, waar bijvoorbeeld de RX 6500 XT deze codecs alleen kan decoderen.

Dan komen we bij waar het in een aanbieding om gaat: de prijs-kwaliteitverhouding. De RTX 2060 biedt voor 289 euro de beste prijs-kwaliteitverhouding in dit segment met 0,36 fps per euro, samen met de RX 6600 en GTX 1660 Super. Denk er eens over na: in onze Performance Score bij 1080p en Ultra-instellingen is de RX 6600 ongeveer 23 procent sneller dan de RTX 2060, en die kaarten zijn momenteel bijna precies dat percentage duurder. Het aanbod van deze RTX 2060 geeft dan ook geen betere prijs-kwaliteitverhouding dan bij de RX 6600 al mogelijk was, maar de RTX 2060 is gewoon een goedkopere videokaart, en dus een prima optie voor wie niet meer dan 300 euro uitgeeft. euro op een videokaart willen uitgeven.

Wat ons betreft is de case met betrekking tot de GTX 1660 Super ook makkelijk te maken. Voor twee tientjes meer krijg je niet alleen een wat snellere kaart, maar ook ondersteuning voor DLSS, een techniek die in dit segment soms het verschil kan maken tussen speelbaar en onspeelbaar.

Dat we een videokaart van meer dan drie jaar ineens ineens een geweldige koop noemen, voelt misschien een beetje gek. We leven in uitzonderlijke tijden op de videokaartmarkt. De RTX 2060 is normaal gesproken misschien al lang van de markt verdwenen, maar om de tekorten te verhelpen, herstart Nvidia de productie van deze GPU die oorspronkelijk in 2019 werd uitgebracht.

Daarnaast speelt het zeker mee dat de low-end opties in de nieuwste generatie videokaarten niet bepaald de meest inspirerende ooit zijn, met bijvoorbeeld de bijgesneden video-encoder en geheugengrootte van de RX 6500 XT. Een deal op een kaart die meer dan drie jaar oud is, kan bijvoorbeeld nog steeds worden overwogen, mits u op de hoogte bent van de voor- en nadelen die we in dit artikel hebben behandeld.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01