072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide

ERVAAR ULTIEME PRESTATIES
MET DE NIEUWSTE
INTEL 13TH GENERATIE

previous arrow
next arrow

Duitse staat wil Windows en Office vervangen door Linux en LibreOffice

datum: 23-11-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

De Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein wil binnen vier jaar alle Microsoft Office-software vervangen door open source-software. Op de computers wordt LibreOffice en browsersoftware uitgevoerd. Alle Windows-computers zullen ook op Linux draaien.

De staat zal zeker 25.000 systemen overzetten op open source software, zei minister Jan Philipp Albrecht in een interview met c't Magazine. . Dat zijn de systemen van alle ambtenaren in de staat, maar ook van alle leraren. Albrecht zegt dat de contracten die het sluit met leveranciers van propriëtaire software niet meer actueel zijn. Ze kosten te veel geld en belemmeren de digitalisering van data. "Open source biedt meer flexibiliteit", zegt hij in het interview. Ook soevereiniteit en gegevensbescherming spelen een rol bij de keuze.

Albrecht geeft tools voor videoconferenties als voorbeeld. Tijdens de pandemie moesten ambtenaren ze meer gebruiken, maar veel tools zouden daar niet goed voor zijn omdat ze niet kunnen worden geschaald. In Sleeswijk-Holstein zou dit sneller zijn gebeurd dan in andere staten en landen omdat daarvoor open source Jitsi werd gebruikt. Albrecht wil Office op termijn ook vervangen door LibreOffice. De ICT-afdeling van de overheid is hier al twee jaar mee bezig. Ook wordt er veel kantoorwerk in de browser gedaan, wat met het Phoenix pakket van Dataport gedaan moet worden.

Voor eind 2026 moet de overstap naar LibreOffice en browsersoftware rond zijn. Daarnaast wil de staat dat alle computers op Linux draaien, maar een concrete datum hiervoor heeft Albrecht nog niet genoemd. Er worden vijf verschillende Linux-distributies getest, maar de uiteindelijke distributie is nog niet vastgesteld. De totale kosten van de OSS-implementatie zullen 'ongeveer gelijk' zijn aan die van propriëtaire software, verwacht Albrecht.

In Duitsland wordt meer geëxperimenteerd met open source software, maar niet altijd met succes. In München probeerde de overheid over te stappen op LiMux, maar dat mislukte en het bestuur schakelde na klachten van gebruikers weer over op Windows. Volgens Albrecht heeft Sleeswijk-Holstein geleerd van de fouten die daar zijn gemaakt. Met name medewerkers worden meer betrokken bij het proces en de doorlooptijd is langer.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01