072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Nu je game PC samenstellen

Eerste twee games met BattlEye anti-cheat software werken op SteamOS met Proton

datum: 07-11-2021Categorie: GamesBron: Tweakers

Valve zegt dat de eerste gamestudio's met games die de BattlEye-anti-cheatsoftware gebruiken, de nodige stap hebben gezet om hun game op het op Linux gebaseerde SteamOS te laten draaien. Dit zijn Mount & Blade II: Bannerlord en ARK: Survivial Evolved.

Valve biedt zijn eigen vork van Wine aan, genaamd Proton, die het mogelijk maakt om Windows-games op SteamOS te draaien. Hoewel dit zeker zijn vruchten afwerpt , zijn games met anti-cheat-software zoals BattlEye en Easy Anti-Cheat een struikelblok; de software herkent en vertrouwt het systeem niet en start dan niet. Onlangs hebben de makers van die twee stukjes software echter aangekondigd dat ze compatibiliteit voor Proton zullen introduceren. Valve heeft belang bij een goede compatibiliteit met Linux en Proton, aangezien het in de nabije toekomst zijn Steam Deck zal uitbrengen, een gaming-handheld die draait op het op Linux gebaseerde SteamOS.

De enige resterende vereiste voor een BattlEye-game om met Proton te werken, is dat de gamemakers BattlEye signaleren om compatibiliteit mogelijk te maken, aldus Valve . Dat is nu in deze twee gevallen gebeurd. Het is niet duidelijk of het ook zo simpel is om met Easy Anti-Cheat een game op Proton draaiend te krijgen.

Proton is geïntegreerd in de Steam-client voor Linux, onder de naam Steam Play . Hierdoor hoeven gamers niets extra's te doen om de games draaiende te krijgen. Standaard werkt de functie alleen games op de witte lijst van Valve bij, maar u kunt Proton inschakelen voor elke Windows-game, met het risico van suboptimale resultaten. Er lijkt geen officiële lijst te zijn van games op de witte lijst van Valve, maar gebruikers van de niet-officiële protondb volgen de compatibiliteitsvoortgang voor in totaal ongeveer 20.500 games. Valve houdt bij welke games goed werken op het Steam Deck, maar die informatie is momenteel niet zichtbaar in een Windows-omgeving.

Proton is een vork van wijn, met verbeteringen. Bovendien maakt het gebruik van vk3d, een Direct3D 12-implementatie op basis van Vulkan en wine3d met tweaks en verbeteringen voor Direct3D 9- en 11-games. Steamworks werkt ook met Proton.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01