072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Zelf PC samenstellen

Element haalt $ 30 miljoen op voor Matrix-ontwikkeling

datum: 27-07-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

Element, dat een open source chat-app maakt op basis van Matrix, heeft 30 miljoen dollar opgehaald om het chatprotocol verder te ontwikkelen en de app uit te breiden. Het zal het geld gebruiken om gedecentraliseerde VoIP- en videotools te ontwikkelen.

Met het geld gaat Element onder meer P2P Matrix afmaken, native decentrale E2EE voip en videoconferencing voor Matrix en chatapp Element ontwikkelen en het decentrale reputatiesysteem voor misbruik in Matrix uitbreiden. Bovendien kan het als bedrijf groeien met het geldelement.

Het geld komt van investeerders bij Protocol Labs en Metaplanet , onder leiding van Jaan Tallinn, de mede-oprichter van Skype en Kazaa. Matrix zal nauwer samenwerken met Protocol Labs en in het bijzonder met IPFS , ook op het gebied van peer-to-peer-technologie├źn. Element benadrukt dat er geen plannen zijn voor cryptocurrency-integraties in Matrix of Element.

Matrix is een protocol voor gedecentraliseerde chats die zijn beveiligd met end-to-end-codering. Het protocol wordt beheerd door een stichting en ontwikkeld door de start-up Element die ook de chat-app Element maakt. Hoewel veel gebruikers zelf een Matrix-client kunnen hosten, is Element de meest voorkomende app die het protocol gebruikt.

De chat-app is niet de enige implementatie van het protocol, hij kan ook worden gebruikt voor microblogging, VR of communicatie met ultralage bandbreedte met Internet of Things-apparaten. Het protocol wordt onder meer gebruikt door de Franse en Amerikaanse overheid voor communicatie en door verschillende Duitse overheidsdiensten.

In de afgelopen zes maanden heeft Element Matrix zien 'exploderen', zei oprichter Amandine Le Pape in een blogpost . Dit kwam onder meer door bruggen voor Slack en Teams, en integratie in Telegram en Discord. Element Home is ook een populair product onder gebruikers met een thuisserver. Daarnaast gebruikte open source conferentie Fosdem de chat-app tijdens de eerste virtuele editie van het evenement. Le Pape denkt dat de wijzigingen in het privacybeleid van WhatsApp ook hebben bijgedragen aan de populariteit van de app.

Het zou al financieel zelfvoorzienend kunnen zijn als het dat wil, zegt het bedrijf, maar het steekt veel geld in de ontwikkeling en hosting van Matrix. Daarom is deze financieringsronde zeer welkom voor de start-up. Daarnaast stelt het de stichting en het bedrijf in staat om meer mensen in dienst te nemen om het protocol en de app verder te ontwikkelen, zegt Le Pape.

Tweaker Jelv schreef maandag een uitgebreide uitleg over wat het Matrix-protocol precies is en wat de voordelen van dit protocol zijn voor veilige en decentrale communicatie. Daarin legt hij onder meer uit hoe de verschillende chat-apps werken en linkt hij naar een aantal Matrix-implementaties.

Nieuws overzicht
Professionele installatie en reparatie van jouw pc of laptop voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen
Computer hulp zowel bij ons op kantoor als bij jou thuis, bedrijf of op afstand.
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01