072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide

ERVAAR ULTIEME PRESTATIES
MET DE NIEUWSTE
INTEL 13TH GENERATIE

previous arrow
next arrow

Episch: Google richtte taskforce op over Fortnite en overdreven kwetsbaarheid

datum: 16-11-2021Categorie: GamesBron: Tweakers

Google heeft een taskforce opgericht om uit te zoeken hoe het bedrijf moet omgaan met de manier waarop Epic Games Fortnite aan Android-gebruikers distribueert. Deze game is niet gepubliceerd op Google Play, maar kon worden gedownload op de website van Epic.

De taskforce is in augustus 2018 opgericht en kwam dagelijks bijeen, schrijft onder meer de Financial Times op basis van interne Google-documenten die door Epic Games zijn vrijgegeven. Het is niet duidelijk uit hoeveel mensen deze taskforce bestond en hoe lang deze actief was. Met de taskforce wilde Google onderzoeken welke stappen het zou kunnen nemen tegen de distributie van Fortnite buiten de Play Store, aldus de interne documenten.

Die taskforce zou onder meer een kwetsbaarheid in de Fortnite-installatie-app hebben gevonden. Epic verwijst vermoedelijk naar de "man-in-the-disk"-kwetsbaarheid, die in augustus 2018 werd onthuld, waarbij een aanvaller malware zou kunnen hebben geïnstalleerd via het Fortnite-installatiebestand.

Normaal gesproken geeft Google bij het vinden van een dergelijke kwetsbaarheid een ontwikkelaar 90 dagen de tijd om de kwetsbaarheid op te lossen. Pas dan gaat Google normaal gesproken over tot publicatie. Bloomberg meldt op basis van dezelfde Google-documenten dat Google niet negentig, maar negen dagen heeft gewacht met het Fortnite-probleem. Het bedrijf ging toen al met de informatie naar 'vriendelijke' media.

Epic zegt dat Google de veiligheid van gebruikers negeerde en dat Google ontwikkelaars ervan wilde weerhouden apps buiten de Play Store aan te bieden. Volgens Epic zou in de documenten ook staan dat de eigen medewerkers van Google de waarschuwingen over het Fortnite-lek "overdreven" zouden vinden. Het hoofd van het Android-beveiligingsteam zou hebben gezegd dat de berichten aan gebruikers "ongepast serieus" waren.

Epic stelt dat hoewel Google Android profileert als een "open platform", het platform niet open zou zijn qua apps. "Als een ontwikkelaar een serieuze poging doet om een populaire applicatie buiten Google Play te distribueren, nemen leidinggevenden binnen Google onmiddellijk stappen om het monopolie van Google op de distributie van Android-apps te behouden", schrijft Epic Games.

Google zei in een reactie dat Epic Fortnite op Android heeft uitgebracht met een kwetsbaarheid die gevaarlijk is voor gebruikersgegevens. "Beveiliging en veiligheid zijn onze topprioriteiten, dus natuurlijk hebben we stappen ondernomen om onze gebruikers te waarschuwen. We zullen de vorderingen van Epic voor de rechtbank aanvechten."

De Epic-documenten maken deel uit van de rechtszaak tussen Epic en Google. Deze draait om het betalingssysteem dat Epic aan Fortnite heeft toegevoegd. In april 2020 bracht Epic Fortnite in Play uit , in augustus voegde het bedrijf het betalingssysteem toe. Google heeft Fortnite van Play verwijderd omdat het Epic toestond om Google's eigen betalingssysteem en de commissie te omzeilen; Epic klaagde Google vervolgens opnieuw aan. Een rechter buigt zich in oktober volgend jaar over de rechtszaak.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01