072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Zelf PC samenstellen

EU-consumentenverenigingen dienen klacht in tegen WhatsApp wegens 'druk op gebruikers'

datum: 12-07-2021Categorie: InternetBron: Tweakers

Verschillende Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend tegen WhatsApp. Volgens de organisaties legt de chat-app te veel druk op zijn gebruikers om de nieuwe gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid te accepteren.

De klacht is ingediend door de Consumentenbond , samen met zeven andere Europese consumentenorganisaties en de koepelorganisatie BEUC. De klacht is ingediend bij de Europese Commissie en het European Network of Consumer Authorities. De organisaties zeggen dat gebruikers sinds begin dit jaar "terugkerende, opdringerige meldingen" zien waarin staat dat ze wijzigingen in het privacybeleid en de gebruiksvoorwaarden moeten accepteren.

De consumentenverenigingen zijn van mening dat de inhoud van deze berichten voor onnodige druk zorgt. Ook de keuzevrijheid zou worden belemmerd. Volgens de organisaties zijn de WhatsApp-meldingen dan ook in strijd met de Europese regels. Ook zouden de voorwaarden niet transparant en moeilijk te begrijpen zijn, schrijft de Consumentenbond.

Directeur Consumentenbond Sandra Molenaar: "WhatsApp dreigt consumenten de toegang tot de app te weigeren als ze de voorwaarden niet accepteren. Terwijl het helemaal niet duidelijk is waar ze toestemming voor geven. WhatsApp beperkt de keuzevrijheid van consumenten: als je niet accepteert , je kunt WhatsApp gebruiken. Bovendien zijn de contractvoorwaarden niet transparant. En dat is tegen de wet."

WhatsApp-moederbedrijf Facebook kondigde de nieuwe voorwaarden in januari aan en implementeerde ze uiteindelijk op 15 mei met vertraging. Aanvankelijk zei het bedrijf dat gebruikers die de nieuwe voorwaarden niet accepteren, de toegang tot de basisfuncties van de app zouden verliezen. Eind mei kwam het bedrijf hier echter op terug . WhatsApp kondigde toen aan dat het hier stopt. Het bedrijf wijzigde vervolgens ook zijn ondersteuningspagina en verklaarde dat het "geen plannen heeft" om de functionaliteit van gebruikers te beperken.

De voorwaarden veranderen niets aan de manier waarop WhatsApp gegevens deelt met Facebook voor Europese gebruikers, zei Facebook-woordvoerder en ICT-advocaat Arnoud Engelfriet na het lezen van de Europese voorwaarden .

Nieuws overzicht
Professionele installatie en reparatie van jouw pc of laptop voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen
Computer hulp zowel bij ons op kantoor als bij jou thuis, bedrijf of op afstand.
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01