072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
NU TIJDELIJK
€79,00
  €99,00   AAN
ASSEMBLAGEKOSTEN
Actie loopt tot zondag 4 juni
VAKANTIEGELD-DEAL
previous arrow
next arrow

EU: Russische hackers vallen politici en journalisten aan in verschillende lidstaten

datum: 24-09-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

Verschillende EU-lidstaten zeggen dat onder meer politici en journalisten zijn gehackt door de Russische cybergroep Ghostwriter. Deze groep zou banden hebben met de Russische staat. De EU dringt er bij Rusland op aan deze aanvallen te stoppen.

Het bericht van de Europese Raad vermeldt niet hoeveel en welke lidstaten de aanslagen melden. Volgens de Europese Unie is dit een gecoördineerde actie van de Ghostwriter-groep, waarbij parlementariërs, regeringsvertegenwoordigers, politici, journalisten en burgers worden aangevallen. Bij de aanvallen proberen de Ghostwriter-hackers gegevens van computers en persoonlijke accounts te extraheren. Het is niet duidelijk om wat voor gegevens het gaat.

De Europese Unie noemt de activiteiten onaanvaardbaar en stelt dat ze een bedreiging vormen voor integriteit, veiligheid en democratische waarden en beginselen. Bovendien zouden ze desinformatie en manipulatie van informatie in de hand werken. De EU en alle lidstaten keuren de aanslagen dan ook af en zeggen dat ze onmiddellijk moeten stoppen. "We dringen er bij de Russische Federatie op aan zich te houden aan de cyberspace-normen van verantwoordelijke staten."

In komende bijeenkomsten wil de EU de aanslagen bespreken en worden aanvullende stappen overwogen. Er wordt niets gezegd over welke stappen het zou kunnen nemen.

Een EU-woordvoerder vertelde CNN dat in ieder geval Duitse politici en regeringsvertegenwoordigers worden aangevallen door Ghostwriter. De Duitsers gaan zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Duitsland zegt sinds begin september dat de Ghostwriter-hackers Duitse politici hebben aangevallen en al 'geruime tijd' desinformatie verspreiden, aldus een artikel van AP News . Ook de Russische inlichtingendienst GRU zou bij de aanslagen betrokken zijn. Polen zei ook dat het het doelwit was van een Russische cyberaanval in juni; het is niet duidelijk of Ghostwriter hier ook achter zat.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01