072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Zelf PC samenstellen

Europees Hof: Zero-rating is verboden onder netneutraliteitswet

datum: 02-09-2021Categorie: InternetBron: Tweakers

Nulstelling kan volgens de Europese wetgeving niet worden toegestaan. Dat concludeert het Europese Hof van Justitie in een uitspraak tegen twee Duitse providers. Vodafone en Telekom Deutschland boden abonnementen aan met een nultariefoptie, maar dat is in strijd met netneutraliteit.

Bij een nultarief mag een aanbieder een bepaalde dienst aanbieden zonder dat het verbruik daarvan in de kosten wordt meegerekend. Het Europese Hof van Justitie zegt in een uitspraak dat dit niet mag. Het Hof oordeelde in een Duitse zaak die was aangespannen door het federale agentschap dat onder meer toezicht houdt op telecommunicatie. De Bundesnetzagentur für Telekommunikation wilde van de rechtbank weten wat zij vond van de praktijken van providers Vodafone en Telekom Deutschland.

Die providers bieden in hun abonnementen twee zero-rating-opties aan. Vodafone biedt toegang tot onbeperkt video- of muziekstreaming met een Vodafone Pass, of tot bepaalde apps met een Chat Pass of Social Pass. Binnen Duitsland wordt met zo'n abonnement niets afgetrokken van de databundel van een klant als hij bijvoorbeeld naar Spotify luistert. Voor Duitse klanten die online gaan of die in het buitenland binden, worden gegevens afgeschreven. Telekom Deutschland heeft een vergelijkbaar abonnement, Stream On , waarbij klanten voor 6,95 euro per maand gebruik kunnen maken van een aantal specifieke apps zoals Netflix, Snapchat of games als Clash Royale.

Volgens het Europese Hof maakt zo'n nultariefoptie 'onderscheid internetverkeer op basis van commerciële overwegingen'. Een dergelijke commerciële benadering staat volgens de rechtbank op gespannen voet met 'de algemene verplichting om het verkeer gelijk te behandelen'. Omdat deze verkeersbeperkingen alleen gelden als klanten kiezen voor een nultariefoptie, is deze praktijk volgens het Hof 'incompatibel met het Europese recht'.

Het is niet duidelijk wat de uitspraak betekent voor aanbieders. In Nederland biedt onder meer T-Mobile dit aan met de Datavrije muziekdienst. In 2017 concludeerde de rechter dat dit mocht. Andere providers zoals KPN zijn gestopt met dergelijke praktijken. Zerorating zelf ligt al een tijdje onder vuur. Zo oordeelde het Hof van Justitie in september vorig jaar al dat een nultarief in strijd is met de netneutraliteitswet , maar alleen als dat is gebeurd door ander verkeer te blokkeren of af te remmen.

Nieuws overzicht
Professionele installatie en reparatie van jouw pc of laptop voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen
Computer hulp zowel bij ons op kantoor als bij jou thuis, bedrijf of op afstand.
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01