072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Zelf PC samenstellen

EVGA meldt 30 uitgebrande RTX 3090's via New World Beta

datum: 23-07-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

EVGA heeft de afgelopen dagen 30 RMA-verzoeken gehad voor kapotte RTX 3090-videokaarten na het spelen van de New World-game. De Amerikaanse fabrikant geeft getroffen gamers een nieuwe kaart en gaat onderzoeken hoe de kaarten zouden kunnen doorbranden.

De bètaversie van New World, een game van Amazon Game Studios, is maandag online gegaan. Al snel waren er berichten dat het spel crashte in de menustructuur, tijdens het inloggen en in de wachtrij, soms zelfs hardware beschadigend. Binnen 24 uur bracht de game-ontwikkelaar een patch uit die de framerate in de menu's beperkte en de bijbehorende crashes repareerde.

Vooral EVGA-videokaarten met een GeForce RTX 3090 GPU leken het slachtoffer van het probleem. In sommige gevallen grepen de ingebouwde beveiligingsmechanismen tijdig in door de kaart uit te schakelen, maar in enkele tientallen gevallen gebeurde dit om onbekende redenen niet en brandde de videokaart uit. Een woordvoerder van EVGA geeft in een gesprek met Tweakers aan dat het niet substantieel meer gevallen verwacht dan de dertig die het nu kent, omdat gamers die een RTX 3090 kwijtraken dit waarschijnlijk vrijwel direct zullen melden.

EVGA heeft het probleem zelf nog niet kunnen reproduceren, omdat het scenario waarin het probleem zich voordeed niet meer beschikbaar is sinds de patch is uitgebracht. Volgende week verwacht de fabrikant de eerste defecte kaarten te ontvangen en te kunnen analyseren om de technische oorzaak van de hardwarestoring te achterhalen. EVGA schrijft het feit dat de fabrikant oververtegenwoordigd lijkt in de rapporten toe aan zijn zeer hoge marktaandeel, met name met de RTX 3090 GPU. Op het New World-forum worden andere uitgebrande kaarten schaars gemeld, waaronder Radeons.

YouTuber Buildzoid, bekend van zijn uitgebreide pcb-analyse, speculeert in een video dat de vermogenslimiet van de volle kaart niet altijd geactiveerd werd omdat het probleem in een van de kleinere rails zat. Zo is de Vcore-vrm van de EVGA RTX 3090 FTW3 Ultra zo krachtig dat de huidige limiet van de kaart ruim voordat de powerstages overbelast zouden zijn bereikt zou zijn. De rails voor onder meer geheugen (Vmem) en caches (Msvdd), die uit veel minder fasen bestaan, zouden kunnen uitvallen voordat de huidige limiet van de volledige kaart is bereikt. Igor's Lab zegt echter te weten dat niet de VRM, maar de chip voor het aansturen van de ventilatoren een centrale rol speelt in het probleem.

De fabrikant kon Tweakers niet vertellen of een van deze uitspraken klopt. Hiervoor wacht EVGA de PCB-analyse van defecte kaarten af. Betrokken consumenten kunnen in ieder geval een snelle afhandeling van de RMA-verzoeken verwachten , verzekert de woordvoerder. De doorgebrande videokaarten vallen onder de garantie en worden omgeruild voor nieuwe.

Nieuws overzicht
Professionele installatie en reparatie van jouw pc of laptop voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen
Computer hulp zowel bij ons op kantoor als bij jou thuis, bedrijf of op afstand.
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01