072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
BLAAS JE TEGENSTANDERS VAN
HET VELD MET DE NIEUWE
RTX 4000 KAARTEN
Ontdek de videokaarten in één van onze builders
previous arrow
next arrow

Facebook verbiedt academici die de verspreiding van politieke advertenties hebben onderzocht

datum: 04-08-2021Categorie: InternetBron: Tweakers

Facebook heeft de accounts verbannen van onderzoekers die de verspreiding van politieke advertenties op het platform onderzoeken. Het bedrijf meldt dat de academici de gebruiksvoorwaarden van Facebook hebben geschonden door gegevens te schrapen.

Facebook stelt in een blogpost dat de wetenschappers met hun onderzoek de regels van het platform hebben overtreden. Het bedrijf heeft gezegd dat het de "accounts, Facebook-pagina's en platformtoegang" heeft ontdaan van onderzoekers die deelnemen aan het Ad Observatory Project van de New York University. Dat project onderzoekt met een browser plug-in de verspreiding van desinformatie, omdat Facebook niet controleert of politieke advertenties op het platform onwaarheden bevatten.

De wetenschappers probeerden onder meer te achterhalen waar dergelijke politieke advertenties vandaan komen en hoe ze op gebruikers zijn gericht. Vrijwilligers kunnen de plug-in installeren en deze zal automatisch gegevens verzamelen over welke politieke advertenties gebruikers zien en waarom. Op deze manier zeggen de wetenschappers inzicht te willen geven in hoe desinformatie op Facebook wordt verspreid. De resultaten van het onderzoek zullen openbaar worden gemaakt op de website van het Ad Observatory Project.

Facebook schrijft zelf dat het bedrijf de onderzoekers heeft verboden na "herhaalde pogingen om het onderzoek van de NYU in overeenstemming te brengen met de voorwaarden van Facebook". Het bedrijf beweert dat de onderzoekers de privacy van zijn gebruikers hebben geschonden door gebruikersgegevens te schrapen met de plug-in. De voorwaarden van Facebook verbieden het schrapen van gegevens zonder toestemming. "De onderzoekers hebben bewust onze voorwaarden tegen schrapen geschonden, en we hebben het afgelopen jaar veel moeite gedaan om hen dat uit te leggen."

De onderzoekers verzamelden gegevens door een browserextensie te maken die geprogrammeerd is om onze detectiesystemen te omzeilen en gegevens te schrapen zoals gebruikersnamen, advertenties, links naar gebruikersprofielen en 'Waarom zie ik deze advertentie?' informatie, waarvan sommige niet openbaar beschikbaar zijn op Facebook. ”, schrijft een medewerker van het bedrijf.

De onderzoekers zeggen dat ze geen persoonlijke gegevens verzamelen van vrijwilligers die de browser plug-in installeren, zoals de gebruikersnamen of vriendenlijsten van die gebruikers. De academici verzamelen wel gegevens over de adverteerders; vermoedelijk zijn dat de geschraapte gegevens waarnaar Facebook verwijst in zijn verklaring.

Een van de academici vertelt aan Bloomberg dat de onderzoeksgroep ontevreden is over de aanpak van Facebook. "Facebook legt ons het zwijgen op omdat ons werk vaak de aandacht vestigt op problemen op het platform", zegt Laura Edelson, een promovendus die betrokken is bij het NYU-onderzoek. "Facebook gebruikt de privacy van gebruikers, een kernovertuiging die we altijd voorop hebben gesteld in ons werk, als voorwendsel om dit te doen."

Facebook schrijft in zijn verklaring dat het "het ongeoorloofd schrapen van gegevens serieus neemt". "Als we gevallen van scraping vinden, onderzoeken we en ondernemen we actie om ons platform te beschermen. Het Ad Observatory-project is misschien goed bedoeld, maar de voortdurende schendingen van onze scraping-beveiligingen kunnen niet worden genegeerd en moeten worden aangepakt." Ook stelt het bedrijf dat het onderzoekers nu al mogelijkheden biedt om onderzoek te doen op Facebook en dat ook zal blijven doen.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01