072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
NU TIJDELIJK
€79,00
  €99,00   AAN
ASSEMBLAGEKOSTEN
Actie loopt tot zondag 4 juni
VAKANTIEGELD-DEAL
previous arrow
next arrow

FTM: Fox-IT wilde bewakingssoftware verkopen aan repressieve regimes

datum: 30-07-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

Tussen 2007 en eind 2011 probeerde het toenmalige Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT surveillancetools te verkopen aan de regimes van Saoedi-Arabië, Egypte en Syrië. Dat schrijft Follow the Money na aanvullend onderzoek naar publicaties van Buro Jansen & Jansen.

Fox-IT promootte tussen 2007 en eind 2011 de tools FoxReplay Analyst en Fort Fox Datadiode in Saoedi-Arabië, Egypte en Syrië voor gebruik door inlichtingen-, veiligheids- en politiediensten, terwijl organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch in die jaren kritiek hadden. mensenrechtenschendingen in die landen. Follow the Money beschrijft hoe Fox-IT in die periode door het Midden-Oosten toerde om de tools te verkopen.

Onderzoekscollectief Buro Jansen & Jansen schreven in 2019 al over de pogingen van Fox-IT om haar producten in het Midden-Oosten op de markt te brengen. Follow the Money deed aanvullend onderzoek en sprak met betrokkenen. De zaak komt dan ook weer in de schijnwerpers, naar aanleiding van de berichten over het gebruik van Pegasus-surveillancetools van het Israëlische bedrijf NSO Group tegen journalisten en mensenrechtenactivisten.

FoxReplay is analysesoftware waarmee gebruikers eenvoudig het afgetapte internetverkeer kunnen volgen op een bijna realtime '100 procent nauwkeurigheid' manier, zoals Fox-IT destijds bij het product adverteerde. Fort Fox Datadiode is een tool die eenrichtingsverkeer tussen verbindingen mogelijk maakt. Beide tools zijn gericht op gebruik door overheden en veiligheids- en politiediensten.

De voormalige Fox-IT-medewerkers met wie Follow the Money sprak, zeggen dat het bedrijf FoxReplay in het Midden-Oosten niet heeft verkocht ondanks zijn bedoelingen. De Datadiode zou zijn verkocht. Fox-IT is een belangrijke leverancier voor de Nederlandse overheid, maar heeft ook de NAVO, de FBI en NASA als klanten. In 2015 nam het Britse NCC het Delftse bedrijf over voor 133 miljoen euro .

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01