072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
creëer een prachtige
lichtshow met de
lian li strimer kabels
deze kabels zijn vanaf nu
te vinden in onze builders
previous arrow
next arrow

Gerechtshof stelt dat btw-heffing over de verkoop van RuneScape gold terecht is

datum: 18-08-2023 Categorie: Games Bron: Tweakers

Het Gerechtshof Amsterdam heeft de Belastingdienst na hoger beroep weer toestemming gegeven om btw te heffen over de grijze verkoop van ingame currency voor RuneScape. Dat oordeelde een reguliere rechtbank eerder ook.

Evenals de rechtbank concludeert het hof dat deze Coins in RuneScape, in de processtukken aangeduid als gouden munten, geen betaalmiddel of virtuele valuta zijn zoals omschreven in artikel 11 van de Wet op de Omzetbelasting 1968. De winkelier levert daarmee een dienst en deze handel is niet vrijgesteld van omzetbelasting. De rechter bevestigde daarom in juli dat een naheffing van in totaal bijna 600.000 euro, inclusief boetes en rente, terecht was. Dit komt overeen met een eerdere uitspraak in maart 2021 .

De partij die de Coins doorverkocht heeft eerder bezwaar aangetekend tegen het besluit van de Belastingdienst om een aanvullende belasting te vragen over de omzet die het bedrijf behaalde met de doorverkoop van in-game goudstukken en accounts. Uit het naheffingsbedrag en een bevestiging van de advocaat van de eiser aan Quote blijkt dat het bedrijf miljoenen euro's verdiende met de doorverkoop van Coins voor RuneScape. Dit gebeurde als een service via een externe website, waarna koper en verkoper in de spelwereld van RuneScape overeenkwamen om de in de echte wereld gekochte 'goederen' om te ruilen.

Dit is dus een grijze markt, aangezien de gerechtelijke stukken ook benadrukken dat geld verdienen buiten RuneScape niet onder de gebruiksvoorwaarden valt. RuneScape-uitgever Jagex schrijft in zijn gebruiksvoorwaarden dat het niet is toegestaan om virtuele items of valuta te verhandelen, accounts uit te wisselen of content van Jagex-games in de echte wereld te verkopen, schenken of verhandelen. Naast de betreffende partij zou er nog een bedrijf actief zijn in deze handel in Nederland en België.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01