072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Gigabyte 'absoluut ongelukkig' over gedrag webshops na release RTX 4090

datum: 17-10-2022 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Gigabyte heeft met een statement op sociale media gereageerd op wat zij de 'prijsexplosie' noemt na de introductie van de GeForce RTX 4090. De Benelux-delegatie van de videokaartfabrikant zegt 'absoluut niet ontevreden' te zijn over de prijsverhogingen.

Uit gegevens van de Tweakers Pricewatch blijkt dat de goedkoopste RTX 4090 videokaarten vorige week op de introductiedag in de aanbieding waren voor een kleine 2000 euro. Dat komt redelijk overeen met de officiële adviesprijs van 1959 euro. Het goedkoopste model kost nu minimaal 2349 euro.

Volgens Gigabyte heeft het er alles aan gedaan om de RTX 4090 'voor een nette prijs en (met) voldoende voorraad' op de markt te brengen. Na vragen van Tweakers legt de fabrikant uit dat hij honderden kaarten beschikbaar had voor de verkoop. Concreet was het de bedoeling dat de WindForce-variant ook daadwerkelijk voor de adviesprijs te koop zou zijn, waarbij voor webwinkels al een 'gezonde marge' mogelijk was. De prijsstijgingen die nu zichtbaar zijn, verhogen dus alleen de winst in de laatste schakel van de keten.

Het statement dat Gigabyte naar buiten brengt lijkt vooral gericht te zijn op de webshop Megekko. Voor de meeste RTX 4090-kaarten is dit nu de enige winkel die nog voorraad heeft, maar tegen prijzen die honderden euro's hoger zijn dan toen ze werden geïntroduceerd. Voor het duurste Gigabyte-model, een RTX 4090 Gaming OC , vraagt Megekko op het moment van schrijven 2450 euro. Voor de ASUS RTX 4090 ROG Strix OC vraagt de Brabantse winkel op het moment van schrijven zelfs 3000 euro. Uit Pricewatch-gegevens blijkt dat andere officiële Nvidia-releasepartners, zoals Alternate en Azerty, aanzienlijk lagere prijzen hadden totdat ze uitverkocht waren.

Gigabyte schrijft dat het "zijn samenwerking met distributeurs en wederverkopers wil versterken" voor zowel de RTX 4090 als toekomstige grafische kaarten, om ervoor te zorgen dat dergelijke prijsstijgingen in de toekomst niet plaatsvinden. Dit kan betekenen dat winkels die te hoge prijzen rekenden in de toekomst minder voorraad krijgen toegewezen.

Megekko-directeur Adri Broos heeft een schriftelijke reactie gegeven op de verklaring van Gigabyte aan Tweakers. "Net als Gigabyte willen we het beste voor de hardcore computerenthousiastelingen en gamers", schrijft Broos, "niet alleen bij releases, maar het hele jaar door." "Toen de RTX 4090 werd uitgebracht, zagen we binnen 90 seconden meer dan 500 grafische kaarten in winkelwagentjes worden geplaatst, terwijl we er minder dan 200 beschikbaar hadden." De Megekko-directeur zegt dat de situatie "onze industrie geen goed doet". In zijn reactie gaat hij niet in op het feit dat de kaarten specifiek voor Megekko duur zijn.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01