072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Gigabyte: Vsoc-spanning op onze AM5-moederborden overschrijdt de limiet van 1,3 V niet

datum: 19-05-2023 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Gigabyte beweert dat zijn AM5-moederborden met nieuwe bios-bèta's AMD's Vsoc-limieten van 1,3 V niet zullen overschrijden. De fabrikant reageert op berichten dat zijn moederborden dat zouden doen.

Gigabyte schrijft in een verklaring dat de Vsoc-spanning onder de 1,3 V blijft met AMD EXPO ingeschakeld in de nieuwste bios-bèta's. Volgens de fabrikant kunnen gebruikers dit controleren in software als HWiNFO. De spanningswaarde in kwestie wordt in die software aangeduid als 'CPU Vddcr_SOC Voltage (SVI3 TFN)'. Die waarde komt van een interne sensor in de CPU.

Er circuleren onlangs rapporten die suggereren dat moederborden nog steeds Vsoc-spanningen van meer dan 1,3 V leveren, zelfs bij gebruik van bios-updates die dit zouden moeten beperken. Gamers Nexus zei dat ASUS-moederborden dat gedrag vertonen. YouTube-kanaal Hardware Busters constateerde deze week hetzelfde over AM5-moederborden van Gigabyte . Daarvoor gebruikte het kanaal een externe spanningsmeter die op het moederbord en later ook op de CPU-socket was aangesloten.

Gigabyte claimt in zijn verklaring dat die externe metingen hoger waren omdat het moederbord een hoger voltage nodig heeft om voldoende stroom te leveren aan de CPU. Volgens de fabrikant gebeurt dit 'door verschillende fysieke factoren'. In een video laat Gigabyte zien hoe de pwm-waarde op het moederbord een Vsoc van 1,35V aangeeft , terwijl die spanning in HWiNFO 1,28V is. Gigabyte zegt dat AMD dergelijke metingen onderschrijft op basis van de interne CPU-sensor.

Onlangs kwamen er problemen aan het licht met AMD's Ryzen 7000-processors , waarbij een te hoge Vsoc-spanning ervoor kon zorgen dat deze CPU's doorbrandden. Dat probleem hield verband met het gebruik van AMD EXPO, waarmee gebruikers hun geheugen kunnen overklokken. AMD introduceerde toen een nieuwe agea-versie die de Vsoc-spanning beperkte tot maximaal 1,3V, en adviseerde gebruikers om hun bios bij te werken.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01