072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
NU TIJDELIJK
€79,00
  €99,00   AAN
ASSEMBLAGEKOSTEN
Actie loopt tot zondag 4 juni
VAKANTIEGELD-DEAL
previous arrow
next arrow

GitLab heeft een succesvolle IPO gemaakt

datum: 15-10-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

DevOps-platform GitLab is donderdag naar de beurs gegaan in de VS. Aan het einde van de dag waren de aandelen 35 procent meer waard dan aan het begin. GitLab heeft met zijn IPO bijna $ 650 miljoen opgehaald.

Het bedrijf verkoopt zijn aandelen op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq . GitLab werd in 2011 opgericht als een open source-project door de Nederlander Sytse Sijbrandij en de Oekraïners Dmytro Zaporozhets en Valery Sizov. Vandaag de dag heeft GitLab, dat geen hoofdkantoor heeft, maar volledig op afstand werkt, 1.350 medewerkers in dienst in 65 landen.

GitLab wordt gezien als een grote concurrent van het repositoryplatform GitHub. GitHub werd in 2018 overgenomen door Microsoft, tot groot ongenoegen van veel gebruikers. Met de beursgang van GitLab lijkt dat bedrijf niet in de overnamerichting te gaan, iets waar gevreesd werd toen Google-moederbedrijf Alphabet in 2018 $ 1,1 miljard in het bedrijf investeerde. GitLab is de enige grote stand-alone speler in de repositorymarkt, aangezien Bitbucket werd overgenomen door Atlassian.

Afgelopen kwartaal behaalde GitLab een recordomzet van $ 58,1 miljoen. Het bedrijf herinvesteert bijna dat hele bedrag, ook in marketingkosten. GitLab heeft een gratis dienst, maar belangrijk voor het bedrijf is het overtuigen van gebruikers om over te stappen naar de betaalde dienst, met extra features.

GitLab heeft sinds 2015 de ambitie om naar de beurs te gaan, sinds GitLab externe investeringen aannam. In hun handboek schrijft het bedrijf dat het gelooft dat het een integraal onderdeel is van de missie van het bedrijf. Als beursgenoteerde onderneming geniet zij onder meer meer autonomie en transparantie en is er gemakkelijker toegang tot kapitaal.

In een livestream in 2019 zegt CEO Sytse Sijbrandij dat het bedrijf altijd onafhankelijk wil zijn om de kernwaarden van het bedrijf te kunnen blijven waarborgen en een 'goede stabiele meester van het open source-project' te zijn. Omdat GitLab voor de beursgang grotendeels in handen was van durfkapitalisten, was het gewoon niet helemaal onder controle. "Als je extern geld aanneemt, is het moeilijker om onafhankelijk te blijven", zegt Sijbrandij, "omdat je toewerkt naar een liquiditeitsmoment. Dan kun je het bedrijf verkopen of naar de beurs gaan."

Sijbrandij zelf profiteert ook van de beursgang. Hij werd volgens Quote 2,72 miljard dollar rijker door een aantal aandelen te verkopen en via zijn eigen fonds te beleggen. Dit maakt hem een van de grootste klimmers in de Quote 500.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01