072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide

STEL JOUW NIEUWE PC
SAMEN MET DE NIEUWSTE
AMD 7000 SERIES

previous arrow
next arrow

Google dient klacht in tegen Epic Games wegens schending van Play Store-beleid

datum: 12-10-2021Categorie: GamesBron: Tweakers

Google heeft Epic Games aangeklaagd wegens vermeende schending van de overeenkomsten van de Play Store door de Fortnite-ontwikkelaar, het ontduiken van inkomsten en het misbruiken van een beveiligingsrisico in de Play Store.

Dat zegt Google in reactie op de aantijgingen die Epic Games deze zomer tegen de zoekgigant deed. Google ontkent deze aantijgingen en stelt dat Epic Games op zijn beurt opzettelijk de afspraken van de Google Play Store heeft geschonden en dat de zoekgigant nog steeds inkomsten misloopt.

Als een ontwikkelaar apps wil distribueren via de Play Store, moet hij zich volgens Google houden aan de Google Play Developer Distribution Agreement . Dat is een juridisch bindend contract tussen een ontwikkelaar en Google waarin onder meer staat dat Play Store-apps alleen het eigen betaalsysteem van Google mogen bevatten. "Als Google Play Store-apps in-app-aankopen en abonnementen aanbieden, moet de verkoop plaatsvinden via het eigen betalingssysteem van Google. De apps mogen gebruikers ook niet doorverwijzen naar een andere betaalmethode dan Google Play", staat in de rechtszaak. google.

"Dat is precies wat Epic Games bewust deed op 13 augustus 2020", aldus de zoekgigant. Vervolgens maakte het bedrijf zijn eigen betaalmethoden beschikbaar in de Fortnite-apps op Android en iOS via een hotfix waarmee Epic Games gegevens van zijn eigen servers in de app kon laden zonder dat Google of Apple hiervan op de hoogte waren. Kort daarna werden de iOS- en Android-apps uit de respectievelijke appstores verwijderd en diende Epic Games een klacht in tegen Apple en Google.

Die laatste zegt nu dat Epic Games al maanden bezig is met het voorbereiden van een hotfix en daarmee misbruik maakt van een kwetsbaarheid in de Play Store. Volgens Google past de hotfix ook in een groter plan dat bij Epic Games bekend staat als Project Liberty. Volgens de zoekgigant was dat een met voorbedachten rade aanval op Apple en Google om meer inkomsten te genereren en het metaverse idee van Tim Sweeney, de CEO van Epic Games, door te drukken. Volgens Google heeft Epic Games een PR-bureau ingehuurd om de beschrijving van zijn acties in zijn voordeel om te zetten. Volgens de zoekgigant is begin 2019 het zaadje van het project gezaaid; daarna behaalde Fortnite naar verluidt tegenvallende verkoopcijfers.

Google heeft Fortnite op 13 augustus 2020 uit de Play Store verwijderd, maar het ontwikkelaarsaccount van Epic Games is niet opgeschort. De zoekgigant zei dat het ruimte liet voor Epic Games om een nieuwe versie van Fortnite voor te stellen die in lijn was met het beleid van de Google Play Store, maar suggereert nu ook dat het nog inkomsten moet ontvangen van Epic Games.

“Android-gebruikers die de Google Play-versie van Fortnite hebben gedownload, hebben nog steeds toegang tot de app en alle in-app-producten, zelfs nadat de app niet langer beschikbaar is in de Play Store. Als gevolg hiervan lopen we alle commissies mis die we contractueel verplicht zijn te ontvangen omdat de app is gedistribueerd via de Google Play Store", schreef Google. Epic Games heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen van Google.

Epic Games stapte dit jaar naar de rechtbank om de overmaking in de App Store van Apple en de Google Play Store aan te klagen. Het bedrijf wil zijn eigen downloadwinkels en betaalmethoden aanbieden in zijn Android- en iOS-apps en vindt dat de bedrijven achter deze platforms, Apple en Google, te veel macht hebben. Begin vorige maand oordeelde een Amerikaanse rechter dat Apple externe betalingen vanuit apps niet mag verbieden.

De rechtbank was het niet eens met het argument van Epic dat Apple een monopolist zou zijn. De rechter zei dat succes niet illegaal is, maar dat uit het proces bleek dat Apple zich bezighield met concurrentieverstorende praktijken, wat illegaal is in Californië. Een paar dagen geleden maakte Apple bekend dat het bedrijf in beroep zou gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Tweakers schreef een uitgebreid achtergrondartikel over de rechtszaak die nog niet is afgelopen.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01