072 - 201 61 16 31722016116

Professionele bouwers van jouw nieuwe game pc op maat

Nu met gratis Windows 11

Google waarschuwt 'relatief grote groep' voor phishing door Russische criminelen

datum: 08-10-2021Categorie: SoftwareBron: Tweakers

Google heeft deze week "een bovengemiddelde batch" waarschuwingen naar gebruikers gestuurd. Volgens de waarschuwingen proberen staatshackers mogelijk het Google-account van een gebruiker over te nemen. Het gaat om zo'n veertienduizend gebruikers.

Het is niet duidelijk hoeveel waarschuwingen er in een normale week worden verzonden, maar volgens Shane Huntley , directeur van Google's Threat Analysis Group, werden "bovengemiddeld" op woensdag verzonden. De stijging is te wijten aan "een klein aantal grote phishing-campagnes die zijn geblokkeerd", schrijft Huntley.

In een verklaring aan onder meer Bleeping Computer zei Huntley dat een campagne van APT28, ook bekend als Fancy Bear en Strontium, verantwoordelijk was voor 86 procent van alle waarschuwingsberichten deze maand. Volgens deze verklaring zijn ongeveer 14.000 gebruikers gewaarschuwd.

Met een dergelijke waarschuwing zegt Google aanwijzingen te hebben gevonden dat staatshackers wachtwoorden van gebruikers proberen te stelen. Het bedrijf kan niet zeggen wat de aanwijzingen zijn, anders zouden criminelen erachter kunnen komen en hun tactiek kunnen aanpassen. Daarom worden de waarschuwingen in batches verzonden, zodat aanvallers niet weten wanneer Google de campagne heeft ontdekt.

Dit zijn phishingmails die door Google automatisch als spam worden gemarkeerd en daardoor niet in de inbox van gebruikers terecht zijn gekomen. Gebruikers die een dergelijke waarschuwing ontvangen, wordt geadviseerd om deel te nemen aan het geavanceerde beveiligingsprogramma van Google. APT28 wordt gezien als een hackerdivisie van de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Deze groep zou vorig jaar cyberaanvallen hebben gepleegd op farmaceutische bedrijven die aan coronavaccins werken.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01