072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide
De kracht van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti maakt intens gamen mogelijk.
Ontdek de videokaarten in één van onze builders.
previous arrow
next arrow

GT Sophy-AI kan e-sportcoureurs verslaan en komt naar Gran Turismo 7

datum: 09-02-2022Categorie: GamesBron: Tweakers

Sony AI, Polyphony Digital en Sony Interactive Entertainment hebben een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die professionele e-sporters in GT Sport kan verslaan. De AI wordt in de toekomst via een update aan Gran Turismo 7 toegevoegd.

In tegenstelling tot computergestuurde coureurs in racegames met regels, heeft de GT Sophy-AI geleerd om zelf te rijden en kan hij zijn eigen beslissingen nemen en zich aanpassen aan tegenstanders. Volgens de makers presteert de AI op mondiaal niveau en houdt hij zich aan de ethiek en regels die gelden voor het racen op professioneel niveau.

GT Sophy is de afgelopen twee jaar ontwikkeld door Sony AI, een onderzoeksdivisie opgericht in 2020. De divisie heeft samengewerkt met Gran Turismo-ontwikkelaar Polyphony Digital en de AI getest in GT Sport. De cloudservers van Sony Interactive Entertainment werden gebruikt om de kunstmatige intelligentie te trainen. Sony AI-onderzoekers hebben een paper geschreven over GT Sophy getiteld Outracing-kampioen Gran Turismo-coureurs met diepgaande versterkingsleer. De paper is woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Gran Turismo 7 verschijnt op 4 maart voor de PlayStation 4 en 5, maar GT Sophy zal daar nog niet beschikbaar zijn. Het is de bedoeling dat de AI later via een update wordt toegevoegd, maar wanneer en hoe deze precies wordt ingezet, is nog niet bekend. Bij de presentatie van GT Sophy zeggen de makers dat ze de AI geschikt vinden om spelers bijvoorbeeld te leren racen.

Vorig jaar voerde Sony de eerste tests uit met GT Sophy, in de racegame GT Sports. De AI wist al snel tijdritten te winnen, maar had aanvankelijk moeite met andere coureurs op de baan. Volgens projectleider en Sony AI-directeur Peter Wurman had het team onderschat hoe moeilijk het was om de AI sportief te laten racen, zonder te agressief of te voorzichtig te zijn tegenover andere coureurs.

In juli 2021 nam GT Sophy het voor het eerst op tegen een team van de beste e-sporters in GT Sport. De menselijke tegenstanders versloegen het AI-team nipt over drie races met 86 tot 70 punten. Bij een tweede race in oktober, met een verbeterde versie van de AI, hadden de e-atleten geen kans en won GT Sophy alle races. De score over drie races kwam toen op 104 punten voor de AI, vergeleken met 52 punten voor de coureurs.

Kazunori Yamauchi, de producent van Gran Turismo, die ook coureur is, prijst de manier waarop GT Sophy kan rijden zonder fouten te begaan. Hij stelt dat menselijke coureurs daarvan kunnen leren, omdat de AI soms racelijnen kiest waar menselijke coureurs niet aan zouden denken.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01