072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide
De kracht van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti maakt intens gamen mogelijk.
Ontdek de videokaarten in één van onze builders.
previous arrow
next arrow

Hackers vallen websites van Oekraïense ministeries aan en plaatsen bedreigende berichten

datum: 14-01-2022Categorie: SoftwareBron: Tweakers

Verschillende Oekraïense overheidswebsites zijn aangevallen door hackers. De websites bevatten een bedreiging voor de Oekraïense bevolking en dreigen met het vrijgeven van persoonlijke informatie. Dit laatste is in tegenspraak met de regering van het land.

De aanslag vond plaats op de website van onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs. Op de website stond kort een bericht met de tekst: "Oekraïners, alle informatie over jullie is openbaar geworden. Wees bang en bereid je voor op erger. Het gaat over je verleden, heden en toekomst." De tekst werd gepubliceerd in het Oekraïens, maar ook in het Russisch en Pools. Naast de tekst zijn er ook afbeeldingen van onder meer het land Oekraïne en de Oekraïense vlag, met strepen erdoor. De getroffen websites zijn tijdelijk offline gehaald. Volgens onderzoeksjournalist Kim Zetter draaien alle sites op het October CMS en zijn ze gehackt via een kwetsbaarheid in die software die sinds september vorig jaar bekend was.

Het is nog niet bevestigd wie er achter de aanslagen zit, maar de Oekraïense autoriteiten noemen Rusland als mogelijke dader. "Het is te vroeg om conclusies te trekken, maar er is een lange geschiedenis van Russische cyberaanvallen op Oekraïne", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Reuters . Rusland heeft 100.000 soldaten aan de grens van het land gestationeerd en westerse landen vrezen dat het land Oekraïne wil binnenvallen. In het verleden hebben Russische staatshackers al het elektriciteitsnet van het land aangevallen. De destructieve NotPetya-ransomware wordt ook toegeschreven aan Rusland. Het was specifiek gericht op Oekraïense doelen.

In het bericht wordt gesproken over het lekken van persoonsgegevens. Hier worden geen details over gegeven. Regeringswoordvoerders vertellen Reuters dat er bij de aanval geen persoonlijke gegevens zijn gestolen. Inmiddels zouden sommige websites zijn hersteld, maar andere zijn nog steeds offline om verdere verspreiding van het bericht tegen te gaan. Het Kremlin heeft elke betrokkenheid bij Reuters ontkend en zei dat de beschuldigingen "ongegrond" waren.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01