072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide
De kracht van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti maakt intens gamen mogelijk.
Ontdek de videokaarten in één van onze builders.
previous arrow
next arrow

Het belangrijkste CES 2022-nieuws op een rij

datum: 08-01-2022Categorie: HardwareBron: Tweakers

Het nieuwe jaar begon met druk op de redactie van Tweakers; de elektronicabeurs CES vond weer plaats. Er is de afgelopen week zoveel aangekondigd dat het moeilijk was om alles bij te houden. Net als voorgaande jaren publiceren we daarom een overzicht met diverse aankondigingen van de Consumer Electronics Show 2022.

Tijdens de CES mocht televisienieuws niet ontbreken en ook dit keer onthulden fabrikanten hun nieuwe modellen voor komend jaar. Zo kondigde Sony zijn eerste tv's aan met een QD OLED-scherm . QD OLED-panelen worden geproduceerd door Samsung. Dat bedrijf heeft zijn eigen QD OLED-tv's nog niet aangekondigd, al verscheen er wel een QD OLED-tv van het bedrijf op de CES-website. LG introduceerde ook nieuwe OLED-televisies, waaronder de eerste 42" en 97" varianten. Ook andere fabrikanten kwamen met nieuwe oled-, lcd- en mini led tv's.

Verwant:

Zowel AMD als Intel hebben nieuwe processors aangekondigd op CES. AMD onthulde zijn Ryzen 6000 apus voor laptops, die een geïntegreerde RDNA2 GPU hebben. AMD toonde ook een Ryzen 7 5800X3D desktop CPU met gestapelde 3D V-Cache. In de tweede helft zullen AMD's eerste 5nm CPU's, Ryzen 7000, volgen met een nieuwe LGA-socket en Zen 4-cores. Intel toonde op zijn beurt mobiele varianten van zijn twaalfde generatie processors, of Alder Lake. Deze hebben net als de desktopvarianten krachtige P-cores en zuinige E-cores. Voor desktops introduceert Intel meer Alder Lake-modellen, die niet overklokbaar zijn, en bijbehorende chipsets.

Verwant:

Alle drie de grote GPU-makers lieten tijdens CES nieuwe videokaarten zien. AMD kwam met nieuwe RX 6000 laptop-GPU's, waaronder energiezuinigere RX 6000S-modellen voor dunne laptops. Die fabrikant toonde ook een Radeon RX 6500 XT en RX 6400 voor desktops. Intel toonde een teaser van zijn aankomende enkele Arc Alchemist GPU's. Die komen dit kwartaal uit, hoewel het bedrijf verwijzingen naar die releaseperiode van zijn website heeft verwijderd. Nvidia toonde een GeForce RTX 3050 voor desktops en een RTX 3080 Ti voor laptops. Ook komt er een GeForce RTX 3090 Ti desktop videokaart met sneller geheugen.

Verwant:

Op het gebied van laptops was er weer veel te zien tijdens de CES. Zo toonden fabrikanten laptops met de eerder genoemde nieuwe processors en videokaarten, die ook tijdens de beurs werden aangekondigd. Daarnaast verschenen er enkele opmerkelijke toestellen. Lenovo toonde een ThinkBook met een breed 21:10 scherm en een tweede scherm naast het toetsenbord. TCL kwam met zijn allereerste laptop en LG toonde zijn eerste gaming-laptop in de UltraGear-serie. Verder werden er meerdere laptops met een OLED-scherm getoond en werden er weer modellen met een 'hoger' 3:2 of 16:10 scherm getoond; een trend die al jaren aan de gang is.

Verwant:

Qua smartphones was het stil tijdens CES. Samsung heeft een Fan Edition-versie van zijn Galaxy S21 onthuld. Deze FE-versie heeft een Qualcomm Snapdragon 888 soc, ook in Europa. Die telefoon is binnenkort verkrijgbaar voor 749 euro. OnePlus deelde enkele details over zijn aanstaande vlaggenschip. Het bedrijf toonde het ontwerp van de OnePlus 10 Pro en bevestigde dat de telefoon 80 W bekabeld snel opladen ondersteunt. Google heeft aangekondigd dat het Android beter wil integreren met ChromeOS en Windows en heeft daarom nieuwe Fast Pair-functies aangekondigd, die later dit jaar beschikbaar zouden moeten zijn.

Verwant:

Sommige fabrikanten hebben op CES Wi-Fi 6E-routers geïntroduceerd, die de 6GHz-band ondersteunen. Ook op het gebied van smart home producten bleef het niet stil van de beurs. Razer nodigde bijvoorbeeld fabrikanten van slimme verlichting uit om zijn Chroma RGB-standaard te ondersteunen. Dat bedrijf brengt later dit jaar een app uit voor het aansturen van slimme huisverlichting. TP-Link, Arlo en Eve Systems kwamen verder met nieuwe smarthome-apparaten en Samsung toonde een tablet bedoeld voor het aansturen van smarthome-apparaten.

Verwant:

Ook dit jaar waren er weer volop monitoren te zien tijdens de CES. Zo kwam Alienware met een ultrawide met een QD OLED-paneel. Op de CES-website werd ook melding gemaakt van een QD OLED-monitor van Samsung, maar deze is nog niet officieel aangekondigd. Samsung toonde wel een 4k-monitor met een verversingssnelheid van 240 Hz en mini-LED-achtergrondverlichting. Verder kwamen fabrikanten met 1440p-360Hz monitoren en toonden verschillende bedrijven OLED-schermen.

Verwant:

Tijdens de CES werden onder meer nieuwe SSD's getoond. Adata demonstreerde prototype PCIe 5.0-consumenten-SSD's die sequentiële leessnelheden tot 14 GB/s bereikten. Samsung toonde op zijn beurt PCIe 5.0 SSD's voor servers en datacenters.

Verder kondigden fabrikanten nieuwe pre-built pc's aan. Qua componenten kwam Phanteks met een mini-ITX-behuizing die naar buiten schuift voor extra koelingsopties. Adata toonde een concept van een muis met geïntegreerde SSD.

Verwant:

Tijdens de CES werden verschillende ontwikkelingen op het gebied van automotive getoond. Zo toonde Mercedes-Benz een Vision EQXX concept car, die volgens de fabrikant zelf een actieradius van 1000 km kan halen. BMW toonde een auto bedekt met E Ink, terwijl Sony overweegt elektrische auto's te verkopen. Dat bedrijf toonde ook een conceptcar, een Vision-S 02 SUV. Intel-dochter Mobileye ontwikkelt verder een soc voor 'level 4' autonoom rijden, wat inhoudt dat er tijdens het rijden vrijwel geen menselijke handeling nodig is. Die chip moet eind 2023 klaar zijn.

Verwant:

Op de beurs was natuurlijk nog veel meer te zien. Razer toonde een 'modulair' conceptbureau met ingebouwde pc en een 65-inch OLED-scherm, en introduceerde een Pro-versie van zijn Zephyr-gezichtsmasker, dat opnieuw is voorzien van RGB-LED's maar nu ook spraakversterking biedt. Sony deelde meer details over zijn volgende PS VR-headset en Qualcomm werken samen met Microsoft aan nieuwe chips voor AR-brillen, en Alienware kwam eindelijk met een conceptsysteem waarmee pc-games naar meerdere apparaten kunnen worden gestreamd.

Verwant:

Wil je nog meer informatie over CES? Check ons YouTube-kanaal! In een driedelige videoreeks nemen de redacties van Tweakers verschillende producten en trends onder de loep die tijdens CES naar boven zijn gekomen.

Verwant:

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01