072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
creëer een prachtige
lichtshow met de
lian li strimer kabels
deze kabels zijn vanaf nu
te vinden in onze builders
previous arrow
next arrow

Het Europees Parlement wil onderzoek naar de impact van loot boxes en mogelijke maatregelen

datum: 18-01-2023 Categorie: Games Bron: Tweakers

Het Europees Parlement heeft een verslag aangenomen over de bescherming van consumenten in online videogames. Daarin roept het Europees Parlement de Europese Commissie op om de impact van loot boxes te onderzoeken en waar nodig maatregelen te nemen.

Het gaat om een rapport dat eind vorig jaar is opgesteld door Adriana Maldonado López als rapporteur voor het Europees Parlement. Het doel is om te komen tot een uniforme benadering van consumentenbescherming in online games die in de hele EU hetzelfde is. Het Europees Parlement steunde het rapport met een ruime meerderheid. Er waren 577 stemmen voor, 56 tegen en 15 onthoudingen.

Een van de belangrijkste aanbevelingen is dat loot boxes moeten worden onderzocht vanuit het oogpunt van consumentenbescherming om de schadelijke effecten en uitbuitingspraktijken van loot boxes tegen te gaan, met name onder minderjarigen en jonge kinderen. Het rapport roept de Commissie dan ook op om te analyseren hoe loot boxes worden verkocht en waar nodig maatregelen te nemen om te komen tot een uniforme Europese aanpak om te komen tot een adequate bescherming van consumenten, in het bijzonder kinderen. Het is nog geen directe oproep om loot boxes te verbieden, maar dat zou op termijn wel een uitkomst kunnen zijn. Er is ook een specifieke focus op goudkweek ; Het Parlement wil dat de Commissie onderzoekt in hoeverre dit verband houdt met financiële misdaden en mensenrechtenschendingen.

Het rapport besteedt ook specifieke aandacht aan gameverslaving en manieren die in games zijn ingebouwd om spelers ertoe aan te zetten steeds meer geld uit te geven. Er wordt bijvoorbeeld op gewezen dat sommige in-game-aankoopsystemen inherent manipulatief en uitbuitend zijn, waarbij agressieve handelspraktijken worden gebruikt die de keuze van de consument ernstig beperken en hen ertoe aanzetten financiële beslissingen te nemen die ze anders niet zouden hebben genomen. Dergelijke praktijken zijn verboden en ontwikkelaars worden dan ook opgeroepen om de rechten van minderjarigen te respecteren, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, gerichte reclame en manipulatieve praktijken.

Daarnaast wordt gestreefd naar een uniforme manier van informatieverstrekking over games en de inhoud ervan, evenals naar systemen die ouders helpen te begrijpen en te beheren hoeveel tijd en geld hun kinderen aan games besteden. Er moet ook prioriteit worden gegeven aan gegevensbescherming en een plan om meer evenwicht te brengen in de genderverdeling in de gamesindustrie. Daarnaast vindt het Parlement het belangrijk dat het opzeggen van een abonnement net zo eenvoudig is als het aangaan van een toezegging.

GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak onderhandelde namens de fractie van de Groenen over het rapport en is tevreden met de uitkomst, omdat ze vindt dat de gamesindustrie te veel heeft mogen doen met betrekking tot een voor hen belangrijke en kwetsbare doelgroep, namelijk kinderen en jongeren: "Waar je vroeger het leukste of spannendste spel in de winkel kocht en mee naar huis nam, is het doel van de game-industrie nu om je zo lang mogelijk online te houden en zoveel mogelijk uit te geven in een spel. Ze doen dit met psychologische trucs, verslavend ontwerp en bedrog. We moeten hier hard tegen optreden."

De Interactive Software Federation of Europe en de European Game Developers Federation hebben voorafgaand aan de stemming in het Europees Parlement een gezamenlijke verklaring afgegeven. De organisaties constateren dat er in het rapport ook veel positieve woorden staan over de voordelen die games consumenten bieden, maar maken zich zorgen over de roep om strenger optreden tegen alle vormen van in-game aankopen. Dit kan het vermogen van bedrijven om spellen te maken aantasten of betekenen dat ze niet langer vrij beschikbaar zijn voor Europese spelers. Volgens de organisaties volstaat de huidige Europese wetgeving om op te treden tegen misleidende, oneerlijke of agressieve praktijken en ligt het probleem vooral bij ineffectieve handhaving.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01