072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
BLAAS JE TEGENSTANDERS VAN
HET VELD MET DE NIEUWE
RTX 4000 KAARTEN
Ontdek de videokaarten in één van onze builders
previous arrow
next arrow

IBM onthult Telum-processor gemaakt voor AI-taken en fraudedetectie

datum: 24-08-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

IBM werkt aan een processor met architectuur ontworpen voor deep learning-processen en AI-taken voor het opsporen van fraude in de financiële markt. Deze Telum-processor wordt de kernchip voor de nieuwe generatie IBM Z- en LinuxONE-systemen.

IBM onthulde details over de nieuwe chip tijdens zijn jaarlijkse Hot Chips-conferentie . De chip is speciaal ontwikkeld om deep learning-processen in de financiële markt te gebruiken om bijvoorbeeld fraude bij banktransacties op te sporen. Fraude wordt nog grotendeels achteraf opgespoord. De Telum-processor is IBM's eerste processor met een geïntegreerde versneller voor realtime verwerking van AI-taken. Zo kan bijvoorbeeld creditcardfraude worden opgespoord voordat een transactie is verwerkt. Het gaspedaal heeft zes teraflops aan rekenkracht.

De chip bevat acht cores die draaien op een kloksnelheid van meer dan 5GHz. Een nieuwe cache- en chipinterconnectie-infrastructuur verbindt elke kern met een 32 MB level 2-cache en stelt de AI-accelerator in staat om alle caches te benutten om een virtuele level 3-cache van 256 MB te vormen. Die nieuwe infrastructuur kan worden opgeschaald tot 32 caches die samen een cache van 2 GB vormen. De nieuwe Telum-processor heeft toegang tot 1,5 keer meer cache per core dan IBM's vorige generatie z15-processor, schrijft het merk in een blogpost . Dat leidt tot een forse prestatieverbetering per thread, meent IBM. Dat is weer nodig om AI-taken in realtime te verwerken.

IBM's Research AI Hardware Center ontwikkelde de chip, die door Samsung is gemaakt met behulp van een 7nm-proces met euv . IBM werkte drie jaar aan de hardware, schrijft het in een persbericht. Het eerste systeem met een Telum-processor zou in de eerste helft van 2022 op de markt moeten komen. Deze Telum-processor wordt de centrale chip voor IBM's nieuwe generatie IBM Z-mainframecomputers en LinuxONE-servers.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01