072 - 201 61 16 31722016116
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
NU TIJDELIJK
€79,00
  €99,00   AAN
ASSEMBLAGEKOSTEN
Actie loopt tot zondag 4 juni
VAKANTIEGELD-DEAL
previous arrow
next arrow

IDC: Wereldwijde pc-zendingen gestegen voor zesde kwartaal op rij

datum: 11-10-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers

De leveringen van desktops, laptops en werkstations stegen voor het zesde achtereenvolgende kwartaal. Dat meldt analistenbureau IDC. De pc-sector kampt echter nog steeds met bevoorradings- en logistieke problemen.

Volgens IDC zijn er in het derde kwartaal van dit jaar 86,7 miljoen pc's verscheept. Het analistenbureau omvat desktops, laptops en werkstations. Dit is een stijging van 3,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. De pc-markt groeit sinds het begin van de coronapandemie begin 2020 sterk.

"De pc-industrie wordt nog steeds gehinderd door uitdagingen op het gebied van levering en logistiek en helaas is er de afgelopen maanden weinig verbetering opgetreden in deze problemen", schrijft een onderzoeksmanager van IDC. Daarom zouden bepaalde leveranciers hun leveringsprioriteiten heroriënteren op verschillende marktsegmenten. Daarom zouden volgens IDC bepaalde 'opkomende markten' hun groeimomentum behouden, terwijl de groei van andere markten zou vertragen.

Van de grootste pc-leveranciers groeide Dell het afgelopen kwartaal het snelst. Dat bedrijf verscheepte in het derde kwartaal van 2021 zo'n 15,2 miljoen toestellen. Dat is een stijging van 26,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Apple-zendingen stegen in dezelfde periode met 9,9 procent en de zendingen van ASUS, Lenovo en Acer namen ook toe. Verzendingen van HP pc's daalden met 5,8 procent, meldt IDC.

De Amerikaanse pc-markt zou voor het eerst sinds het begin van de pandemie licht zijn gekrompen. Dit komt door knelpunten in de supply chain en logistieke problemen, aldus IDC. De vraag naar pc's zou ook licht zijn gedaald in de Verenigde Staten, na "een jaar van versnelde aankopen" gedreven door thuiswerk en thuisonderwijs. Ondanks deze daling zijn de aandelen in veel marktsegmenten nog steeds onder de vraag, concludeert het analistenbureau.

IDC meldde vorige maand dat ook de chipmarkt blijft groeien. Het analistenbureau schreef dat fabrikanten van halfgeleiders momenteel bijna 100 procent van hun productiecapaciteit inzetten. IDC verwacht dat de vraag naar en het aanbod van chips medio 2022 weer 'genormaliseerd en in balans' zal zijn. Eind 2022 komen volgens het analistenbureau "grootschalige capaciteitsuitbreidingen" online bij grote halfgeleiderfabrikanten als TSMC en Samsung. Daarom kan er in 2023 mogelijk sprake zijn van overcapaciteit in de chipsector.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01