072 - 201 61 16 31722016116
Wij zijn de goedkoopste Game PC bouwer van Nederland. Klik hier voor onze prijzen.
Slide
Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 25 jaar ervaring

Slide
bij ons stel je een pc samen met actuele onderdelen en kwaliteit
Onze pc builders zijn altijd up-to-date
previous arrow
next arrow

Igor's LAB: Nvidia heeft een 12Vhpwr-connector gemaakt door twee fabrikanten

datum: 15-11-2022 Categorie: Hardware Bron: Tweakers

Nvidia heeft de controversiƫle 12Vhpwr-connector voor RTX 4090-kaarten geleverd door twee verschillende fabrikanten. Dat bevestigt het bedrijf aan Igor's LAB. De oververhittingsproblemen zouden zich vooral voordoen bij een van die twee fabrikanten.

Igor's LAB onderzocht de problemen rond de 12Vhpwr-connector die Nvidia gebruikt op GeForce RTX 4090 GPU's en toekomstige kaarten uit de 4000-serie. Eerder deze maand bleek dat de 16-pins stekker in sommige gevallen oververhit kon raken en grafische kaarten kon beschadigen. Dit gebeurt natuurlijk niet in alle gevallen, maar er zijn enkele praktijkvoorbeelden bekend. Igor's LAB onderzocht de connectoren die Nvidia gebruikt voor de 600W-kabels en zag dat er twee verschillende varianten waren, een met een enkel en een met een dubbel veersysteem voor de pinnen. Nvidia bevestigt dat twee fabrikanten de stekkers leveren: Astron en NTK. Het gaat om twee Taiwanese fabrikanten die volgens de site met elkaar concurreren.

Igor's LAB merkte ook op dat de plug van NTK wat ruwer is dan die van Astron, maar beide zouden gemaakt zijn van Nylon 66, een hittebestendig materiaal. Volgens de bevindingen van Igor zou de Astron-connector iets meer speling hebben en mogelijk grotere productietoleranties hebben, waardoor pluggen minder consistent wordt. Ook de manier waarop de stekker is ingestoken en de ruimte voor je vingers bij de connector van de videokaart zouden een rol spelen bij hoe recht de connector kan worden aangesloten. Dit heeft weer invloed op de pinnen: als de stekker niet recht in het stopcontact zit, kunnen de pinnen openbuigen en beschadigd raken.

Ten slotte zou ook de manier waarop de dikke kabels aan de connector zijn gesoldeerd een zwak punt zijn. Het LAB van Igor voerde enkele korte tests uit met beide connectoren en ontdekte dat de connectoren op Astron-adapters ongeveer vier tot vijf graden warmer werden dan het NTK-model. Volgens Igor is de NTK-adapter wellicht betrouwbaarder en minder storingsgevoelig dan de Astron-connector. De connectoren zijn te onderscheiden, maar op het moment van aankoop is niet bekend welke connector in een doos zit.

Volgens het LAB van Igor kunnen hier geen definitieve conclusies uit worden getrokken. Dit vereist waarschijnlijk meer onderzoek. Nvidia zou adapterconnectoren met drie 8-pins connectoren leveren aan de 12Vhpwr-stekker van Astron en NTK bij de 4080-kaarten. Met de 4070 Ti zou Nvdia adapters gebruiken van twee 8-pins connectoren naar 12Vhpwr-stekkers exclusief voor NTK, schrijft Videocardz . AMD kondigde eerder aan de connectoren niet te gebruiken voor de aankomende Radeon RX 6000-kaarten.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01