Imagination Technologies introduceert Catapult-serie met RISC-V CPU-kernen
datum: 06-12-2021
Categorie:
Hardware
Bron: Tweakers
De Britse chipontwerper Imagination Technologies introduceert een reeks RISC-V CPU-kernen. Het bedrijf komt met verschillende soorten RISC-V-kernen in zijn Catapult-serie, die geschikt zijn voor verschillende gebruikssituaties.
De Catapult-serie van Imagination Technologies bestaat uit 'vier op zichzelf staande families', die allemaal zijn gebaseerd op de open source RISC-V-instructiesetarchitectuur. Dat maakte het bedrijf bekend tijdens de RISC-V Summit 2021. Zo komt het bedrijf met efficiënte en kleine RISC-V-cores voor microcontrollers, schrijft Anandtech ook. Het bedrijf zal het onder licentie aanbieden aan chipontwerpers.
De eerste van deze microcontroller-cores worden al geleverd in automotive GPU's van Imagination-klanten, meldt het bedrijf. Het bedrijf heeft ook realtime embedded CPU's voor "mainstream-apparaten" beschikbaar gesteld aan zijn klanten, hoewel deze momenteel niet in producten worden geleverd. Vanaf 2022 komt Imagination met krachtigere en complexere kernontwerpen, bijvoorbeeld voor high-performance applicaties en complete automotive SOC's.
De Catapult-kernen van Imagination hebben een "configureerbaar en schaalbaar ontwerp", aldus het bedrijf. Imagination schrijft op haar website dat haar RISC-V-serie uiteindelijk voor andere doeleinden is bedoeld. Volgens de chipmaker kunnen de cores worden gebruikt in 5G-modems, opslagapparaten, datacenters, high-performance computersystemen en rijhulpsystemen voor auto's.
De eerste RISC-V-cores die door Imagination worden gepresenteerd, zijn multithreaded , beschikbaar in 32bit- en 64bit-varianten en hebben ecc voor L1- en TCM-cache. De klanten van het bedrijf kunnen maximaal acht van deze kernen combineren binnen één cluster. Het is ook mogelijk om aangepaste accelerators toe te voegen.
In de komende drie jaar zou het bedrijf nog drie RISC-V-cores introduceren, die volgens de fabrikant geleidelijk krachtiger en complexer zullen worden. Voor de komende 9 tot 12 maanden staat een 64-bit core gepland, die gebruikt kan worden in processors met ondersteuning voor 'uitgebreide besturingssystemen, waaronder Linux'. Het bedrijf komt ook met een out-of-order core, die zal worden gebruikt in krachtigere processors.
Nieuws overzicht