072 - 201 61 16 31722016116
Slide

Wij bouwen jouw unieke
Game PC op maat

Naar eigen budget samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig & gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Naar eigen wens samenstellen
Keuze uit AMD en Intel
Kwaliteit voor de laagste prijs
Vakkundig en gebouwd met aandacht
Uitvoerig door ons getest

Hans
Jordi

Game PC Expert
+ 10 jaar ervaring

Software Expert
+ 20 jaar ervaring

Slide
De kracht van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti maakt intens gamen mogelijk.
Ontdek de videokaarten in één van onze builders.
previous arrow
next arrow

Imec en KU Leuven tonen chip met digitale en analoge coprocessor voor AI-taken

datum: 18-02-2022Categorie: HardwareBron: Tweakers

Onderzoekers van imec en KU Leuven hebben een chip ontworpen die een digitale en analoge coprocessor combineert. De analoge versneller is efficiënter dan de digitale, maar de digitale versneller is nodig voor rekenkundige precisie en programmeerbaarheid.

Het imec-onderzoekscentrum heeft de chip vooral ontwikkeld voor artificial intelligence-taken in bijvoorbeeld augmented reality-brillen, autonome drones en slimme robots. Deze toestellen moeten vaak veel omgevingsbeelden verwerken, die volgens imec om privacyredenen best op het toestel zelf verwerkt kunnen worden. Dit vereist echter ook veel rekenkracht, waardoor de batterijen van dergelijke mobiele apparaten snel leeg kunnen raken.

Daarom ontwikkelde Imec twee jaar eerder een analoge chip, AnIA, waarbij berekeningen direct in het geheugen worden uitgevoerd. Daardoor worden 'de meeste berekeningen tien tot honderd keer energiezuiniger uitgevoerd' dan met een digitale versneller.

AnIA was echter minder geschikt voor taken waarbij rekenprecisie en programmeerbaarheid belangrijk waren. Daarom hebben imec en de KU Leuven de Digital en ANAlog Accelerator, of Diana, ontwikkeld. Het combineert een digitale en analoge versneller en kiest op basis van de specifieke taak welke coprocessor dit het beste kan uitvoeren. Patroonherkenning kan bijvoorbeeld het beste worden uitgevoerd op de analoge versneller, terwijl het verwerken van die waarnemingen beter kan worden gedaan op de digitale coprocessor.

Volgens de onderzoekers combineert Diana 'het beste van twee werelden op één compacte chip'. GlobalFoundries vervaardigde de chip. Het is niet duidelijk of de chip in de praktijk zal worden gebruikt. De onderzoekers willen de resultaten van hun onderzoek volgende week presenteren op het Isscc electronics congres.

Nieuws overzicht
KvK nummer:  68747640
BTW nummer:  NL857574176B01