Intel en SiPearl werken samen aan Europa's eerste exascale supercomputers
datum: 28-10-2021Categorie: HardwareBron: Tweakers
Intel en het Franse SiPearl werken samen om Europa's eerste exascale supercomputers te leveren. Bovendien kunnen SiPearl's Rhea-processors met Arm-cores en RISC-V-versnellers worden gecombineerd met Intel's Ponte Vecchio GPU's.
SiPearl schrijft dat het Europese klanten "de mogelijkheid" zal bieden om zijn Rhea-processors te combineren met Ponte Vecchio GPU's binnen een hpc- knooppunt voor supercomputers. Om dit mogelijk te maken gebruikt het Franse bedrijf OneAPI , een door Intel ontwikkeld open programmeermodel dat met verschillende architecturen werkt.
De nodes met Rhea-chips en Ponte Vecchio GPU's zijn volgens SiPearl en Intel bedoeld voor gebruik in de eerste exascale-machines in Europa. Intel meldt dat de twee chiptypes zullen worden verbonden via CXL-interconnects. Het is nog niet bekend wanneer de eerste hpc nodes met Rhea en Ponte Vecchio worden opgeleverd. Beide chips zouden volgend jaar op de markt moeten komen, maar volgens een huidige roadmap komen de eerste Europese exascale-machines in 2023 of 2024 online.
SiPearl is een Frans bedrijf dat werkt aan HPC-processors , bijvoorbeeld voor gebruik in supercomputers. Het bedrijf maakt deel uit van het European Processor Initiative en werkt samen met 27 andere bedrijven, universiteiten en andere partijen aan het bouwen van een Europees chip-ecosysteem voor het high-performance computing-segment.
SiPearl werkt aan de eerder genoemde Rhea-chips, die Neoverse V1-kernen van Arm zullen ontvangen en bij TSMC op 6nm zullen worden geproduceerd. Er zijn nog geen officiële specificaties bekend, maar een Franse politicus plaatste vorig jaar wel een diagram van de chip op Twitter . Het wees op het gebruik van 72 Neoverse V1-kernen, naast HBM2e- en DDR5-ondersteuning. Het is mogelijk dat deze specificaties in de tussentijd zijn gewijzigd.
Rhea kan worden gecombineerd met chips en accelerators van andere partijen, waaronder nu Intel's Ponte Vecchio GPU, die is gebaseerd op de Xe HPC GPU-architectuur van het bedrijf. Daarnaast werken deelnemers van het European Processor Initiative aan hun eigen accelerators, die gebaseerd zijn op de RISC-V instructiesetarchitectuur. Eerder deze maand publiceerde Tweakers een achtergrondverhaal over het European Processor Initiative en zijn ambities.
Intel heeft op zijn beurt herhaaldelijk aangegeven dat het bedrijf ook nieuwe chipfabrieken wil bouwen binnen de Europese Unie, als onderdeel van zijn IDM 2.0-chipproductiestrategie . Verschillende Europese landen zouden als potentiële locaties worden gezien, waaronder Nederland.
Intel gaf eerder al aan een subsidie van acht miljard euro te willen voor de bouw van een nieuwe Europese chipfabriek. Dat zou de bouw aantrekkelijker maken in vergelijking met chipfabrieken in Azië. "Het kostennadeel van het bouwen van een Europese chipfabriek is 30 tot 40 procent ten opzichte van Azië en veel daarvan is te danken aan overheidssteun", vertelde Intel vice-president Greg Slater eerder dit jaar aan de Financial Times. Intel zou bereid zijn zijn investeringen over meerdere lidstaten te spreiden.
Nieuws overzicht